Društvo

ALEKSA ĐORĐEVIĆ, DOBITNIK VIDOVDANSKE NAGRADE: Kada se ne priprema za takmičenja igra „otelo“

Dug i gromoglasan aplauz se razlegao salom Oficirskog doma kada je najvaljena dodela Vidovdanske nagrade mladom Aleksi Đorđeviću, sada bivšem učeniku OŠ „Stefan Nemanja“ u Nišu, što samo dokazuje da je njegovo ime već poznato njegovim vršnjacima koji se takmiče.

Da se radi o najboljem takmičaru među najboljima, bilo ih je 114 iz osnovnih škola, potvrdio je i gradonačelnik dodavši da uz Aleksino ima stoji čak devet nagrada sa takmičenja. Sa dozom poštovanja prvi čovek Niša je ovom mladom talentovanom učeniku uručio diplomu i stegao ruku poželevši mu još više ovakvih trenutaka.

 

Aleksa Đorđević je od septembra učenik specijalizovanog odeljenja za matematiku Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu i nada se da će nastaviti sa uspesima na takmičenjima koja ga nadalje očekuju, svestan činjenice da sada sve postoje i teže i ozbiljnije, ali i verom da će uspeti da odgovori i novim zahtevima kao što je to bilo i do sada.

„Takmičim se iz matematike, fizike i informatike i na svim takmičenjima iz ovih predmata dobio sam nagrade“, počinje svoju priču Aleksa. Do sada je u svom „dnevniku nagrada“ ubeležio pet prvih, tri druge i jednu treću.

„Svi predmeti iz kojih se takmičim su vrlo slični i potrebna je slična logika da bi se postigao uspeh na takmičenju iz bilo kog od njih“.

Aleksa dodaje da je za sve, pa i za takmičenja potreban talanet, ali i naporan rad.

„Za takmičenja se najviše pripremam u školi uz podršku nastavnika ali i kod kuće. Posebnu podršku dobijam od porodice, kako psihičku, tako i pomoć oko nejasnih delova u gradivu dok se pripremam jer mogu da mi objasne. Osim toga uvek su pored mene i na takmičenjima i ta podrška mi puno znači“, kaže Aleksa.

Od septembra je Aleksa u novom okruženju. Učenik je specijalizovanog odeljenja iz matematike Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu. Planira da, i kao gimnazijalac, nastavi sa takmičenjima, a ako bude uspešan biće još nagrada.

„U gimnaziji su izazovi još veći, radi se mnogo više ali su profesori odlični predavači, a i okruženje za rad je odlično“, dodaje ovaj mladi Nišlija. „Voleo bih da nastavim da se takmičim i iz matematike i fizike i informatike, ali i da proširim svoja interesovanja. Sve zavisi od toga kako se stvari budu odvijale. Moram da priznam da se sada nalazim na samom početku i da je rano za bilo kakva obećanja“.

Osim što se interesuje za nauku Aleksa ne zapostavlja ni svoje drugove. Redovno se druži sa njima, izlazi, bavi se sportom. Ima i svoj omiljeni hobi.

„Igram „otelo“ ili „reversi“. To je misaona igra koja je slična šahu. Naučio sam je od jednog druga sa kojim sam se sreo na matematičkom kampu. Jako mi se dopala i nastavio sam da je igram u slobodno vreme. To je vrlo popularna misaona igra u celom svetu, a u poslednje vreme sve više dobija poklonika. Cilj igre je imati na kraju partije više diskova na tabli sopstvene boje od protivnika. Svako od dva igrača ima po 32 diska na početku partije. Diskovi su beli i crni. Partiju počinje crni“, pokušava Aleksa ukratko da objasni pravila igre „otelo“.

I dok, sa dozom oduševljenja, priča o igri koja ga je osvojila, ali mu i pomaže u vežbanju logičkog razmišljanja, Aleksa se ne krije i da se polako priprema za nove izazove koji ga očekuju. Nagrada koju je dobio od grada za njega je više od nagrade.

„U neku ruku ova nagrada je za mene i svojevrsna motivacija da nastavim da radim i dalje kao i do sada. Možda će biti teže nego u osnovnoj školi, protivnici na takmičenjima će biti ozbiljniji, ali sam uvek spreman da dam sve od sebe da ostvarim svoj cilj i to je moj moto koji me vodi dalje“, zaključuje mladi Aleksa Đorđević, najbolji među najboljim takmičarima iz niških osnovnih škola.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com