Društvo

ALARMANTNO: Za šest godina u porodičnom nasilju ubijeno 40 žena

Sigurna kuća za žene i decu žrtve porodičnog nasilja, Studentski kulturni centar Niš i Komisija za rodnu ravnopravnost Grada obeležili su na Trgu kralja Milana “Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja”. 18. maj je izabran jer je pre dve godine u roku od 72 sata, 16. 17. i 18. maja, ubijeno sedam žena, a ubice su bili njihovi bračni partneri.

U performansu na Trgu kralja Milana učestvovali su glumci Akademskog pozorišta SKC-a , a parole koje su se mogle videti, nastale su u Psihološkom savetovalištu za studente, koje takođe radi u okviru ove ustanove.

Foto: Jelena Ćosin

Pozdravljajući okupljene, Sonja Šćekić, direktorka regionalne Sigurne kuće u Nišu, naglasila je da statistika pokazuje da je nasilje u našoj zemlji u porastu. Od kada je osnovana, pre pet godina, Sigurna kuća je bila privremeni dom za 650 žena i dece, a broj onih koji potraže sklonište u ovoj ustanovi raste iz godina u godinu.

“Ovaj performans je poruka svima nama da ne smemo da žmurimo kada vidimo nasilje, a poruka i ženama da budu hrabre i prijave nasilnika,” kazala je direktorka Sigurne kuće.

Ona je naglasila da Sigurna kuća ima odličnu saradnju i sa niškom policijom i Centrom za socijalni rad, ali da najčešće ni to nije dovoljno.

“Za poslednjih šest godina čak 40 žena u Srbiji izgubilo je život u porodičnom nasilju. To je strašno, jer govori da smo zakazali kao društvo, a nismo smeli da dozvolimo da se to desi”, dodala je.

Ona je istakla da od 1. juna stupa na snagu novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, što uključuje i rigoroznije kazne prema nasilniku, ali i odgovornost institucija koje se bave socijanom zaštitom. Novi zakon sadržaće i jedan novi član koji do sada nije postojao u krivičnom zakoniku, a to je “proganjanje”.

“Nama se često dešavalo da žene, iako su na smeštaju u Sigurnoj kući, dobijaju pozive i preteće poruke od nasilnika, a to naš zakon nije video kao krivično delo. Novina je i da se nasilnik, nakon prijave nasilja, udaljava iz kuće na 48 sati, a na predlog javnog tužioca, sudija pritvor može da produži i na 30 dana. Samim tim, žrtva dobija vremenski period od mesec dana da se stabilizuje i donese odluku u kom će pravcu dalje krenuti”, najavila je Sonja Šćekić.

Ovo je prvo obeležavanje Dana sećanja na žrtve porodičnog nasilja , a sa Trga kralja Milana upućena je inicijativa da 18. maj tradicionalno postane dan kada će se sličnim performansima skretati pažnja na ovaj sve izraženiji društveni problem, a ujedno i podizati svest žena da svako nasilje u porodici, fizičko ili psihičko, treba prijaviti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com