Zdravlje

ALARMANTNO! Polovina stanovništva ima visok krvni pritisak, trećina se leči

Svaki drugi odrastao čovek ima visok krvni pritisak, a tek trećina počinje lečenje. Od te trećine, polovina u nekom trenutku odustaje od terapije, čim im bude bolje, umesto da je nastavi prema savetima lekara, kaže doktorka Sonja Radenković, predsednik Udruženja kardionefrolofa Srbije.

“Hipertenzija je velika zagonetka, i dalje se ne zna njen tačan uzrok. Za hipertenziju je izuzetno važna genetika, zatim postoji hipertenzija koja zavisi od soli, ogroman je uticaj spoljnih faktora, gojaznosti. Živimo nezdravo, malo hodamo i izloženi smo stresu, sve su to faktori koji utiču na hipertenziju, kao i na pojavu svih udruženih bolesti srca i bubrega”, kaže prof. dr Sonja Radenković.

Udruženje kardionefrologa Srbije organizuje Treći međunarodni kongres kardionefrologije i hipertenzije, koji će biti održan od 11. do 13. maja u Pirotu. Učestvovaće preko 300 stručnjaka iz svih medicinskih oblasti, lekari, ali i farmaceuti, biolozi, hemičari, jer je ovo interdisciplinarna grana, koja se bavi udruženim bolestima srca i bubrega. Na kongresu će biti 37 predavača, od kojih je 15 iz celog sveta, od SAD-a, Kanade, Izraela, do Slovenije i Makedonije.

“Ovo su često bolesti koje idu nemo, koje ne pokazuju nikakve simptome, pacijent ne oseća nikakve bolove. Često nam dođe pacijent i kaže “kako to”, da je bio potpuno zdrav, a sada ima oštećenje bubrega. Zato je neophodno ići na preglede jednom godišnje, kako bi svi na vreme reagovali, ukoliko dodje do neke vrste promene u organizmu,” ističe dr Sonja Radenković.

Vrlo se često javlja veza srca i bubrega, jer se često događa da dolazi do oštećenja bubrega zbog primarne bolesti srca, i zato ne sme pacijent da se posmatra kao deo, već da se posmatra i leči celokupan organizam, kaže dr Radenković.

“Konstantna je potraga na pronalaženju novih lekova za lečenje ovih bolesti, i svuda u svetu, i svi iz struke radimo na tome, i o tome će biti reči na predstojećem kongresu”,  kaže prof. dr Andrija Šmelcerović, član naučnog odbora Trećeg međunarodnog kongresa kardionefrologije i hipertenzije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com