Društvo

“Muzej sentimentalnosti” obeležio još jedno kultno niško mesto

Kreativna grupa “Muzej sentimentalnosti” postavila je još jednu ploču na ulazu u današnju Gradsku baštu. U Pašinom konaku u Tvrđavi je sredinom 20. veka bio Pionirski dom koji je kasnije prerastao u Marionetsko pozorište, podsećaju.

 

Ovo je bilo značajno mesto za život Nišlija i oni su, kažu, hteli da ga na neki način obeleže i sačuvaju od zaborava njegovu nekadašnju namenu.

“Odavde su proizišle mnoge institucionalne organizacije koje su bile namenjenje deci – od Dečje 12966695 10209545491180397 1141981059 nbiblioteke do Marionetskog pozorišta 1951. godine. Nakon toga je preraslo u Pozorište lutaka i tako je nastavljena tradicija lutkarstva u Nišu. Mi smo hteli da u saradnji sa JKP “Mediana” ovaj prostor oplemenimo tako što ćemo podsetiti sugrađane na vreme s kraja 40ih i početka 50ih godina. Hoćemo da generacije koje su dolazile ovde, sada dovode svoje unuke i pokažu im gde su odrastali”, rekao je Dragan Aranđelović Ara, jedan od članova “Muzeja sentimentalnosti”.

Gradska bašta JKP “Mediana” koja je skoro otvorena na mestu gde je bila uprava JKP “Gorica”, ispunjena je sadnicama biljaka i cveća. Uskoro će ovde početi da organizuju i kulturna dešavanja, dodaju.

“Ako nešto otrgnete od zaborava i vratite ljudima sećanje na period koji je mnogima bio lep, to je dobra stvar. Drago mi je da smo to uradili, a istovremeno učinili ovaj prostor prijatan za boravak Nišlijama”, rekao je direktor “Mediane” Bratislav Vučković.

13020470 10209545489660359 1964949676 nPodećamo da je grupa “Muzej sentimentalnosti” već obeležila mesta nekadašnje “Sokolane” i “Hipi doline”, sa ciljem da podsete svoje vršnjake na mladost koju su proveli na ovim kultnim mestima. Plan je da uskoro oslikaju zid na školi “Radoje Domanović” gde je bila “Sokolana”.

“Biće oslikan mural sa likovima članova grupe Daltoni i sama zgrada “Sokolane”. 21. maja priključićemo se akciji “Noć muzeja” u Hipi dolini. Postavićemo binu gde će nastupiti grupe koje sviraju muziki 70ih godina”, dodao je.

Ideja je i da u “Hipi dolini” postave statue momka i devojke kako stoje naslonjeni na zid, kao što su nekada omladinci stajali. Ipak, ovo je ozbiljniji projekat o kome je još rano govoriti detaljnije, dodali su.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com