Društvo

Ugostiteljski objekti od sredine aprila menjaju imena

Od 15. aprila počinje da se primenjuje odredba Zakona o turizmu koja kaže da ime ugostiteljskog objekta ne sme da sadrži reči koje ukazuju na vrstu ugostiteljskog objekta.

Potrebno je da ugostitelji uklone iz naziva reči kao što su bar, restoran, kafe, motel, hostel i slično“, rekla je Niškim Vestima načelnica Turističke inspekcije Dragica Pavlović.

Usklađivanje se vrši tako što će odgovorna lica podneti Odluku o promeni naziva Agenciji za privredne registre. Nakon promene u APR-u potrebno je da o tome obaveste banku kod koje imaju račun, poslovne partnere, kao i da promene ime na memorandumima, vizit kartama, fiskalnim kasama, dodaju u inspekciji.

Ova odredba je usvojena oktobra 2015. godine, a ugostitelji su imali rok od 6 meseci da joj se prilagode. Od sredine aprila inspekcija će početi da kontroliše njenu primenu na teritori cele zemlje.

„Mi smo i ranije upućivali primedbe APR-u da ne dozvoljavaju da se vrsta delatnosti unosi u poslovni naziv, jer oni nisu kompetentni da odlučuju o tome da li je neko ispunio uslove za obavljanje delatnosti. To može da utvrdi samo inspekcija“, dodaje Dragica Pavlović.

Ipak, na vratima objekta po zakonu mora biti istaknuta delatnost, kako bi potrošači znali čime se firma bavi, dodaju, ali nikako u samom nazivu.

Mnogi objekti su prepoznatljivi po svom imenu, a sada će vlasnci morati da razmišljaju o novom. U Udruženju ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša dodaju i da nisu svi spremni niti upoznati sa ovom zakonskom obavezom.

„Pri donšenju ovakvih odredbi niko se ne konsultuje sa nama. Ovo predstavlja trošak ugostiteljima ali ukoliko je Zakon takav, moraćemo da ga ispoštujemo“, kaže predsednik Udruženja Zoran Mirašević.

Ukoliko ne ispoštuju ovu odluku minimalna kazna koja sleduje preduzetnike je 40.000 dinara, pravna lica 50.000 i odgovorna lica u pravnom subjektu 8.000 dinara, dodaju u inspekciji.

Zakon turizam

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com