Zdravlje

U vrtiću “Zvončić” bakterije kod 34 dece i jednog zaposlenog

Od 96 briseva koje su uzeli iz grla i noseva dece i zaposlenih u vrtiću „Zvončić“ 35 je pozitivno na patogene bakterije, pokazale su analize Instituta za javno zdravlje. U ovom vrtiću je i dalje epidemija ovčijih boginja.

„Trinaestoro mališana ima beta hemolitički streptokok grupe A koji je imala i preminula četvorogodišnjakinja. Kod 10 dece je pronađen stafilokok, a kod 12 pneumokok. Od osmoro dece kod kojih je potvrđena varičela, jedno dete ima i beta hemolitički streptokok grupe A. Nalaz jednog od zaposlenih je pokazao da ima stafilokoku, što je manje opasno” rekao je direktor Instituta dr Miodrag Stojanović.

Institut je preporučio Domu zdravlja da deci kod koje je potvrđeno prisustvo bakterija daju petodnevnu dozu penicilina, dok će ostali mališani primiti po jednu dozu kako se i kod njih ne bi razvila infekcija, dodaju na Institutu.

Institut za javno zdravlje Niš pokrenuo je inicijativu da se ponovo uvede analiza briseva iz grla, nosa kao i analiza stolice pre polaska u predškolske ustanove, kao i posle dužih raspusta.

“Vraćanje ove mere bi znatno poboljšalo situaciju jer bi smo imali uvid u zdravstveno stanje dece. Sada ostaje pitanje finansija, ali je preventiva uvek jeftinija od lečenja”, dodaje.

 

VAKCINACIJA PROTIV VARIČELE JE PREPORUKA SZO

Još 1998. godine Svetska zdravstvena organizacija preporučila je vakcinaciju proiv varičele, kaže dr Stojanović.

“Opasno je što se u javnosti diže hajka protiv vakcinacije dece. Sa velikom verovatnoćom tvrdim da se ovo ne bi dogodilo da su deca primila vakcinu”, dodaje.

Imunizacija od virusa koji izaziva varičelu obavezna je u mnogim zemljama poput Austrije, Kanade, Nemačke, Grčke, Saudijske Arabije, Španije itd.
Istraživanja koja su nezavisno sprovedena u Brazilu, Izraelu i Španiji pokazuju da ukoliko se 90 odsto dece vakciniše, šanse za hospitalizacijom smanjuju se za 60 odsto, a smrtni ishod je manji za 57 procenata.

“Troškovi lečenja se u tim slučajevima smanjuju za 12 odsto, a o ljudskim životima i da ne govorimo”, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Niš.

Inače, najveće komplikacije varičela izaziva kod starijih osoba, naročito kod pušača.

“Kod dece se retko javljaju komplikacije. Izuzetno jer deca ne mogu da kontrolišu češanje i stvaraju rane koje omogućavaju da bakterije prodru u organizam”, dodaje.

Ova istraživanja se ne obavljaju u Srbiji, potvrdio je, ali se Instituti oslanjaju na svetske analize. Smrtnost je, npr. u Nemačkoj, gde je vakcinacija obavezna, od 0,7 do 1,8 odsto kod uzrasta do 1 do 15 godina. U starijem periodu taj procenat se povaćeva pa se smrtni ishod beleži kod 4 do 5 osoba na 100.000 obolelih, objašnjava dr Stojanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com