Društvo

Osobe sa invaliditetom traže kvalitetnije pelene za odrasle

Pelene za odrasle koje osobe sa invaliditetom dobijaju na recept uglavnom su lošeg kvaliteta, kažu u Udruženju multiple skleroze. Razlog tome je, tvrde, što Apoteke “Niš” uglavnom nabavljaju pelene marke Seni. Te pelene, prema rečima Olgice Pljevačić iz Udruženja, imaju vrlo slabu moć upijanja.

Pravilnik koji uređuje koja pomagala i medicinska sredstva dobijaju osiguranici kaže da cena pelene ne sme da pređe 40 dinara. Ipak, u tu cenu se, kaže Pljevačićeva, uklapaju i mnogo kvalitetnije pelene firme Simbeks.

“Dobijamo 60 pelena mesečno, što nije dovoljno za 30 dana. Neophodno je bar 90 jer je moć upijanja Seni pelena neuporedivo manja od Simbeksovih pelena. Čak sam upoređivala i tako što sam sipala vodu i uverila se koja više tečnosti upija. Seni pelena je kao neki tanji kartonski papir pa čim se obavi mala nužda pelena mora da se zameni. Velikom broju osoba sa invaliditetom treba i po 5 pelena dnevno. Simbeks ima pelene prilagođene ženama, muškarcima, a razlikuje i dnevne i noćne”, rekla je ona Niškim Vestima.olgica

Olgica Pljevačić je, kaže, bila ovlašćena od svih Udruženja koja se bave osobama sa invaliditetom da bude u tenderskoj komisiji koja određuje koji ponuđač će dobiti ugovor.

“I tada smo insistirali da to budu Simbeksove pelene ali iz Fonda i Apoteka “Niš” to nikako nisu hteli. Tada su njihove pelene koštale 29 dinara i uklapale su se u propisanu cenu”, dodala je.

Poslednjih nekoliko godina niko je, tvrdi, nije pozvao kada se odlučuje o javnim nabavkama.

“Tražimo sastanak sa predstavnicima Fonda za zdravstveno osigurane i Apoteka “Niš” kako bi smo rešili problem, ali niko nam ne izlazi u susret”, dodaje.

U firmi Simbeks kažu da uglavnom učestvuju na tenderima koje raspisuju Apoteke “Niš”, ali da ova ustanova uzima vrlo malu količinu njihovih pelena pod izgovorom da “nisu tražene”.

U Apotekama “Niš” pak kažu da u apoteci “14. Oktobar” na Margeru imaju i pelene firme Simbeks i da osiguranici mogu da ih dobiju na recept. Na poslednjem tenderu krajem marta nabavili su oko 21 hiljadu Simbeksovih pelena dok su od drugog ponuđača, firme Infarm iz Beograda nabavili više od 185 hiljada pelena, po istoj ceni od 38,46 dinara bez PDV-a po komadu.

U Fondu za zdravstveno osiguranje pak kažu da su tokom 2014. godine pribavili pismene predloge kao i da su održana tri sastanka sa predstavnicima Udruženja osoba sa invaliditetom. To je bilo pre usvajanja predloga izmena i dopuna Pravilnika, koje se primenjuju od 01. januara 2015. godine, Na sastancima su, kažu, razmatrane predložene izmene.

“Zahtevi Udruženja usvojeni su u skladu sa finansijskim mogućnostima RFZO, odnosno Finansijskim planom opredeljenim sredstvima za ove namene. Od 2015. godine osiguranim licima RFZO obezbeđuju se pelene standarda kvaliteta koji je propisan i u Republici Hrvatskoj”, tvrde u Fondu.

Pravilnikom je propisano da su pelene serijski proizvod moći upijanja od najmanje 500 g do 1100 g prema MDS 1/93 sertifikatu, prema težini osiguranog lica, brzine upijanja minimalno 4 ml/s prema MDS 1/93 sertifikatu, ispuštanje tečnosti maksimalno 2 g prema MDS 1/93 sertifikatu, anatomskog oblika sa indikatorom vlažnosti.

Pomagalo ili medicinsko sredstvo koje RFZO obezbeđuje osiguranom licu mora biti registrovano u Republici Srbiji. Registracija se vrši u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije koja je i nadležna za kontrolu kvaliteta. Pelene koje osiguranici dobijaju na recept su uvezene iz Poljske i Danske i imaju oznaku CE. To znači da je kontrola izvršena u instutucijama koje su akreditovane od strane Evropske unije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com