Društvo

Nabavka školskih knjiga i ove godine zbunjuje roditelje

Iako će Ministarstvo prosvete katalog udžbenika objaviti tek 30. aprila u niškim osnovnim školama već se dele saglasnosti roditeljima, da potpišu nabavku knjiga. U školskoj upravi kažu da se Zakon o udžbenicima poštuje i da se procedura bez zamerki sprovodi. To što su se pojavile saglasnosti za potpisivanje u pojedinim školama, Marija Ćirić iz uprave, komentariše samo kao tehničku stvar kako će roditelji da nabave knjige.

U nekoliko osnovnih škola u Nišu roditelji su dobili na potpis saglasnost za kupovinu knjiga uz rok do kada treba da se izjasne, sa već tačno određenim ratama za plaćanje.

12935268 10208149115102065 1542967670 n“Samo su nam podelili ove listove koje moramo da potpišemo ili ne, ja nisam zadovoljna ponudom i izdavačem koji se nudi. Samo mi nije jasno zašto se žuri sa prikupljanjem naših saglasnosti ako ministrstvo još uvek odlučuje. Kako u našoj školi znaju šta će Ministrastvo da odluči”, kaže majka devočice koja pohađa prvi razred Osnovne škole “Radoje Domanović”.

U niškom Hijeroglifu koji opskrbljuje knjigama više od 20 osnovnih škola kažu da su anketnim listićima samo želeli da roditeljima olakšaju kupovinu udžbenika i dodaju da su katalozi sa knjigama poslati školama pre više od mesec i po dana.

“Ova godina je specifična za nabavku knjiga jer se kasni. Mi smo liste za potpisivanje roditelja podelili na zahtev škola koje su od nas tražile da ponudimo komplete. Na tim listovima roditelji treba samo da se izjasne da li žele da nabave knjige preko škole ili ne. Ako Ministarstvo preporukom zameni neki od naslova i mi ćemo učenicima ponuditi te naslove uz promenu cene”, kaže Milan Filipović direktor Hijeroglifa za Niške Vesti.

Roditelji danas mešaju pojmove i misle da je u pitanju biranje izdavača, a zapravo se biraju naslovi. Kada škole pošalju svoje liste sa rangiranim izdavačima, oni izdavači koji imaju više od 5% na nivou republike idu dalje, kaže Filipović.

“Većina škola u Nišu je odlučila na nastavničkom veću u dogovoru sa Savetom roditelja, neki su čak uključili i Učenički parlament u ovaj posao, koje će naslove i izdavače koristiti u naredne tri godine. Oni su napravili svoje rang liste i izdavače i naslove rangirali od prvog do trećeg mesta. Bilo je samo bitno da te knjige jesu na Listi koje je odobrilo Ministarstvo – ta lista već postoji. Ne znam zašto je ova priča uopšte interesantna za vas u medijima”, kaže Mrija Ćirić iz niške školske uprave za naš portal.

Ministarstvo prosvete, je na zvaničnom sajtu objavilo Listu udžbenika za osnovnu školu, koja je formirana na osnovu javnog poziva za izbor udžbenika za tri naredne školske godine.Screenshot 8

Jasno piše da se Izbor udžbenika vrši od 25. februara do 10. aprila i obuhvata:

Prikupljanje mišljenja od učenika i roditelja,
Analiza svih udžbeničih kompleta za određeni predmet od strane aktiva nastavnika,
Donošenje odluke o izboru kompleta,
Donošenje odluke o udžbeničkim jedinicama unutar kompleta koje treba da ima svaki učenik,
Analiza potreba školske biblioteke/kabineta za udžbeničkim jedinicama.

Svoje izbore škole će unositi u aplikaciju od 20. marta do 10. aprila. Katalog udžbenika biće objavljen 30. aprila, piše na sajtu Ministarstva prosvete.

Stara je priča o poklonima koje nastavnici dobijaju od izdavača ako sakupe 20 i više kupaca kompleta, prošle godine Osnovna škola “Branko Miljković” dobila je od jednog izdavača pametnu tablu, jer su knjige za učenike od prvog do četvrtog razreda nabavljene upravo od izdavača “darodavca”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com