Društvo

57 godina Zavoda za urbanizam

Ovo je 57. godišnjica uspešne delatnosti Javnog preduzeća Zavod za urbanizam Niš, koje prati i planira urbani razvoj Grada Niša, opština u okruženju i daje značajan doprinos planiranju urbanog razvoja Republike Srbije.
Zavod za urbanizam Niš formiran je Rešenjem Narodnog odbora opštine Niš od 29. decembra 1958. godine, a faktički je počeo da postoji 1. aprila 1959. godine. Preduzeće je bilo jedno od osam institucija u Jugoslaviji sa velikom licencom za izradu prostornih i urbanističkih planova.

JP Zavod za urbanizam Niš je osnovano od strane Grada Niša za potrebe izrade dokumenata prostornog i urbanističkog planiranja, kao i drugih dokumenata od značaja za građane i razvoj Grada, kojima se stvaraju uslovi za investiranje u izgradnju.

Danas preduzeće ima stručnjake iz oblasti arhitekture, građevinarstva, saobraćaja, prostornog planiranja, pejzažne arhitekture, mašinstva, elektronike, ekonomije i prava, od čega je 63% od ukupnog broja zaposlenih sa visokom stručnom spremom. Svoju delatnost JP Zavod za urbanizam Niš ostvaruje na administrativnom području Grada Niša, a prisutno je i u opštinama na teritoriji nišavskog, pirotskog, topličkog, zaječarskog, borskog, rasinskog, jablaničkog i pčinjskog okruga.

Godišnjica nije jubilarna, ali 57 godina u postojanju i delovanju institucije, koja se nosi sa brojnim problemima urbanog razvoja gradova i naselja, je izuzetno značajno. Mali je broj institucija koje se mogu pohvaliti ovakvom tradicijom.

Iako su radnici JP Zavod za urbanizam Niš suočeni sa teškom finansijskom situacijom, Sindikalna organizacija se nada da će ova i sve naredne gradske vlasti uvek imati u vidu značaj ovog preduzeća, te će blagovremeno sagledavati JP Zavod za urbanizam Niš kroz buduće gradske odluke i dokumenta, kako bi se omogućilo zadržavanje statusa institucije i dalji razvoj JP Zavod za urbanizam Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com