Društvo

USB “pali” nišavski kej

Niška akrobatska grupa USB planira još jedan nastup na Amfiteatru na keju. I ovog puta predstaviće fire show, ili nastup sa vatrom. Kako najavljuju, trebalo bi da se “razvrte” zapaljenim štapovima 24. marta oko 20 sati, ukoliko bude lepo vreme. Prethodni put, ovaj zanimljivi svetlosni performans svojom kamerom zabeležili su mnogi fotografi kao i niški glumac Davorin Dinić.

Jedan od osnivača grupe Dušan Murić kaže da je nastup sa vatrom uvežbao pre više godina u Muskatu, glavnom gradu Omana, sasvim neplanirano.

“Tamo smo imali nastup sa grupom iz Novog Sada koja je imala performans sa vatrom. Falio im je još jedan član i ja sam upao. Tada sam naučio, ali u Nišu i Srbiji su ovakvi nastupi postal popularni poslednje 2 godine. Zato mi sada obučavamo mlađe članove”, kaže Murić.6164 10209358850914128 1070422611188821497 n

I tokom prošlog nastupa na nišavskom keju, publika je bila oduševljena. Ipak, ova izvođenja na javnim mestima su za njih treninzi. Nekoliko nedelja vežbaju bez vatre, pa jedno veče zapale svoje instrumente i privuku pažnju prolaznika.

“Ljudi uvek zastanu, gledaju i obavezno nas slikaju. Uveče to izgleda zanimljivo. Poneki čak žele i da probaju, a mi im rado pokažemo kako se barata instrumentima”, dodaje on.

Inače, nastupaju sa štapovima različitih veličina. Oni su napravljeni od materijala koji ne gore. Krajevi se umoče u kerozin, medicinski alkohol ili neku drugu zapaljivu materiju, upale se i vrte. Osim štapova koriste se i lepeze, loptice za žongliranje, lanci sa kuglama i mnogi drugi instrumenti koji se zapale, pa uz spretno baratanje daju izuzetan vizuelni efekat.

“Tokom vežbanja se dešava da se upali kosa, podlaktice ili delovi odeće. Ali sve ovo nije strašno jer je kratkotrajno”, kažu u USB-u.12829275 10209358850874127 7289499783944228190 o

U ovoj grupi je sada, pored Dušana, još jedan od osnivača USB-a. Oni obučavaju mlađe članove, a nekadašnji su uglavnom u Dubajiu i drugim gradovima Arabijskog poluostrva. Tamo rade u sportskim centrima i bave se akrobatikom.

“Bilo je mnogo nastupa posle drugog serijala “Ja imam talenat” kada smo ušli u finale. Tada smo se pojavljivali na manifestacijama, humanitarnim akcijama, po diskotekama i klubovima. Sada ne nastupamo tako često. I na Amfi izlazimo da bi smo vežbali”, kaže Dušan Murić.

Tokom nastupa oni kombinuju akrobatiku, ekstremni biciklizam, kaskaderske veštine, brejkdens, parkur, friraning, triking, hodanje po konopcu i druge ekstremne sportove. Vežbaju po asfaltu, gradskim trgovima i parkovima. Grupu su stvorila trojica zaljubljenika u sport, a elemnti koje su izvlačili iz gimnastike i biciklizma i kombinovali u nastupima bili su mnogima interesantni, dodaju za kraj. 4877 1073123582710265 6111951338549345929 n

                                                                  Foto: Danijel Nikolić

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com