Zdravlje

Zaštita od gripa: Držite odstojanje na dva metra

Kako u jeku infekcija da se zaštitite od virusa gripa: Jedini način da se zaštitimo od viroze je da se pravovremeno informišemo i pridržavamo malih, ali važnih pravila.

Sezona gripa je u punom jeku, a jedini način da se zaštitimo od viroze je da se pravovremeno informišemo i pridržavamo malih, ali važnih pravila.

ŠIRENjE

Virus gripa putuje dva metra oko vas. Ako primetite da je neko pored vas bolestan, držite distancu jer pokrivanje lica ili zaustavljanje daha kada neko pored vas kine – ne deluje. Virus gripa je vrlo otporan, a prenosi se kapljično. Bolesna osoba tako može da vas zarazi i ako je udaljena čak dva metra od vas.

HIGIJENA

Klasično pranje ruku ne štiti od gripa. Virus gripa je prilično otporan, a pranje ruku je najefikasnija zaštita od viroze. Ali, to ne znači da ste zaštićeni ako perete ruke na uobičajen način. Da biste sa ruku uklonili gotovo sve bacile, potrebno je da nasapunjate ruke i trljate oko 15 do 20 sekundi. Ruke potom isperite u toploj vodi i osušite papirnatim ubrusima.

OBAVEZNO ODLEŽITE

Možete biti bolesni i pre nego saznate da imate grip. Odrasla osoba može da zarazi drugu osobu dan pre nego što uopšte sazna da je bolesna, odnosno, pre nego što se pojave prvi simptomi gripa. Takođe, osoba koja je dobila grip može da bude zarazna narednih pet do sedam dana. Upravo zbog toga, da biste zaštitili sebe i druge oko vas, grip je potrebno odležati do kraja.

KAPI ZA NOS

Neke kapi za otpušenje nosa mogu da vam naštete. Sprejevi i kapi za nos koje koristimo kao pomoć kod otežanog disanja tokom prehlade mogu da oštete cilijarni epitel nosne sluznice. Reč je o osetljivoj površini unutar nosa koja je vrlo podložna mikroorganizmima. Kapi sužavaju krvne sudove i isušuju sluznicu, zbog čega, nakon dužeg korišćenja možete da razvijete zavisnost od kapi ili spreja. Kapi ne smete da koristite duže od pet do sedam dana, a da biste izlečili sluznicu, ispirajte nos slanom vodom i inhalirajte sinuse.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com