Kultura

PREMIJERA! Herostrat u Narodnom pozorištu (VIDEO)

Narodno pozorište u Nišu obeležava 129 godina postojanja na najbolji način – premijerom, predstavom Herostrat, koja je zakazana za večeras u 20 sati. Prva repriza igra se u subotu 12. marta. Režiju nove predstave potpisao je Irfan Mensur.

Predstava Herostrat jeste šesto “čedo” Irfana Mensura za 17 godina saradnje sa niškim ansamblom. Mensur kaže, bio je pozvan i ponuđeni su mu tekstovi, on je birao i izabrao Herostrata. Uzbuđen je pred premijeru priznao je niškim novinarima.

“Naši Herostrati na sreću više nemaju šta da zapale, jer je sve zapaljeno…Ovo je predstava koja treba da opomene, one na vlasti ali i obične ljude. Pozorište ima tu ulogu i treba da bude oportuno ali na pravi način…da opominje, to smo ovom predstavom postigli”, uveren je Mensur. 

Insistrirao je da obratimo pažnju na njegovu biografiju, evo kako ona izgleda:

Screenshot 13

Rođen sam na Bogojavljenje početkom druge polovine prošlog veka u jednoj zemlji na brdovitom Balkanu. Voljom bogova ta država se raspala na nekoliko manjih, po strukturi i uređenju važnih i jakih celina koje su nastavile svoje postojanje u rajskom blagostanju.
Školovao sam se u nekoliko država, živeo sa nekoliko lepih i pametnih žena koje su mi izrodile tri sina. Imam problem sa najmlađim. Voli pozorište…
Da bi srećno živeli ne ostavljam im ništa. Samo to i imam…
Za svoj rad sam nagrađivan.
Zbog mog rada me vole i cene.
Zbog mog rada me ne vole i ne cene.
Mislim i govorim ono što želim. Ne pripadam nikome. Sam sam, učim i pitam pametnije za savet…
Pristojan sam, lepo vaspitan a poneko greškom kaže i mio čovek.
Volim sve što vole mladi.
OSVRNITE SE! EVO GA HEROSTRAT! Irfan Mensur

Ono što je lepo videti jeste, da je ovu predstavu spremio niški ansambl, od prvog do poslednjeg glumca, što nije bio slučaj sa prethodnim predstavama.

Irfan Mensur priznaje da voli da radi u Nišu i da uživa u tome, o čemu su Niške Vesti već pisale, ali za ovu predstavu kaže da je ponosan na svoju učenicu Nađu Nedović Tekinder i da je upravo zbog nje imao najviše treme. Kako kaže učio je tokom studija kako treba da radi i kako da sve to izgleda a onda je i radio sa njom na ovom projektu. Posebne pohvale dobio je Miloš Cvetković koji nosi glavnu ulogu.

Herostrat

“Drago mi je što sam deo ove predstave. Prvi put radim sa Mensurom i mislim da smo napravili dobru predstavu. Bilo je prilično turbulentno spremati je sa malim brojem proba ali smo na kraju zadovoljni. Karakterističan je motiv kod Herostrata. Kada bi motivi bili ispravni bilo bi dobro da postoji još Herostrata ali menjajući motive svako od nas može da bude i jeste Herostrat”, kaže glavni glumac od koga Mensur u budućnosti očekuje puno.

Glumica Vesna Stanković koja u Herostratu igra Eritu, sveštenicu hrama zadovoljna je što posle dve decenije ponovo igra predstavu – vođena Irfanovom režiserskom palicom.

Screenshot 14

“Pre dvadeset godina igrali smo predstavu “Ja Klaudije” ta je predstava pokupila sve nagrade u državi koje je mogla da pokupi, za Herostrata želim da bude barem upola uspešna predstava kao ta i mi ćemo biti presrećni. Herostrat se spremao kratko ali su probe trajale onoliko koliko treba da traju i sve je na kraju ispalo kako treba”, rekla je Stanković.

Lik Tamničara poveren je proslavljenom niškom glumcu Miroljubu Nedoviću koji kaže da je posle mnogo godina osetio radost pripremajući ovaj komad.

“Nekada me je sramota da glumim…ako me razumete, ova predstava mi je vratila RADOST GLUME”, iskreno je rekao Nedović.

5

Predstava Herostrat je uvrštena u tragi-komedije i o tome treba voditi računa podseća Mensur. A istorija o Herostratu zna:

U Efesu, 356. godine pre nove ere, spaljen je Artemidin hram. Jedno od sedam svetskih čuda spalio je grčki trgovac Herostrat u težnji da dostigne slavu i besmrtnost, kako bi se njegovo ime sačuvalo kroz vekove. I umesto da bude kažnjen i zaboravljen, zločinac započinje svoj društveni uspon.

Tako počinje priča o večitoj borbi dobra i zla, primerena za sva vremena i sve prostore. Priča o manipulaciji novcem, moći i vlašću, koja kroz vekove stihijski razara celo čovečanstvo. Priča o borbi pravednika koji ne može da ostane ravnodušan kada zlo, cinizam i licemerje narastaju i prete da zahvate sve unaokolo.

Herostrata je napisao Grigorij Gorin, ruski pisac jevrejskog porekla. Napisao je tridesetak drama, scenarija i zbirki aforizama, a posebno su značajni oni koji se bave periodom perestrojke i raspada Sovjetskog Saveza.

Dramu „Zaboraviti Herostrata!“ objavio je 1972. godine, ali ona i danas ne gubi ništa od svoje aktuelnosti. Ovo je prvi Gorinov pozorišni komad koji se radi kod nas.

Herostrat 265

Uloge tumače:

Čovek pozorišta – Snežana Petrović
Herostrat – Miloš Cvetković
Tamničar – Miroljub Nedović
Kleon – Aleksandar Krstić
Krisp, zelenaš – Dragiša Veljković
Tisafern, gospodar Efesa, namesnik persijskog cara – Dragoslav Savić
Klementina, njegova žena – Nađa Nedović Tekinder
Erita, sveštenica hrama – Vesna Stanković

Premijera predstave Herostrat, zakazana je za petak 11. mart u 20 sati. Prva repriza igra se u subotu 12. marta a naredna 27. marta na Svetski dan pozorišta.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com