Magazin

DANAS JE 8

Čudotvorna glava svetog Jovana Preteče, išla je od ruke do ruke, ponirala u mrak zaborava i opet objavljivana, dok najzad nije u vreme blagočestive carice Teodore, preneta u Carigrad

Srpska pravoslavna crkva danas praznuje obretenje glave svetog Jovana Krstitelja. Po želji i naređenju zlobne carice Irodijade, velikom i slavnom svetitelju su odsekli glavu. Pošto se carica plašila da će sveti Jovan da vaskrsne, ona nije dozvolila da mu se telo i glava zajedno sahrane. I tako je njegovu glavu zakopala na skrivenom mestu, duboko u zemlju.

Njena dvorkinja Jovana, nije mogla da trpi da glava božjega čoveka ostane na takvom mestu, iskopa je tajno, odnese u Jerusalim i sahrani na Gori Jeleonskoj. Pošto nije znao o svemu tome, car Irod kada je čuo priče o Isusu kako čini velika čudesa, uplaši se i reče da je to je Jovan koga je posekao i on je ustao iz mrtvih.

Posle izvesnog vremena neki znamenit vlastelin poverovao je u Hrista, ostavio položaj i sujetu svetsku i zamonašio se,. Kao monah, s imenom Inokentije, nastani se na Gori Jeleonskoj baš na onom mestu gde je glava Krstiteljeva bila zakopana. Pošto je hteo da zida sebi ćeliju, on kopaše duboko i nađe zemljan sud i u njemu glavu, za koju mu se javi tajanstveno, da je Krstiteljeva. On je celiva i zakopa na tom istom mestu.

Opširnije na Telegraf.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com