Ekonomija

Stručnjaci upozoravaju: pšenici prate bolesti i štetočine

Pšenica na jugu Srbija je lepo iznikla, ima jarko zelenu boju i izgleda kao za slikanje. Ali, da li tako misle i poljoprivredni stručnjaci koji svakednevno prate stanje i rast žitarica?

Na prelazu iz faze bokorenja u fazu intenzivnog porasta, pšenica je podložna bolestima, a njen razvoj ometaju i brojne štetočine. Neoubičajno topao april ratari su iskoristili za hemijsku zaštitu useva, a stručnjaci procenjuju da li su, i koliko u tome uspeli.

Saša Petrović , zamenik direktora Visoke poljoprivredne škole iz Prokuplja kaže da stanje pšenice u našem kraju u proseku nije na zadovoljavajućem nivou. On smatra da je razlog ekonomske prirode, jer je većina proizvođača izostavila ili svela na malu dozu upotrebu đubriva koje su primenili u jesen.

“Izostala je i primena azotnih đubriva u proleće, u martu. Naravno, ima parcela u kojima je ispoštovana sva agrotehnika i one se nalaze u odličnom stanju, to jest fazi intenzivnog porasta”, ocenjuje Petrović.

Saša Petrović, zamenik direktora VPPŠ Prokuplje

On dodaje da takve pšenice imaju tamno zelenu boju, što znači da su dobro ishranjene, a pogotovo površine koje su tretirane protiv korova i bolesti.

Petrović ističe da poslednjih godina domaći  i uvozni sortiment pčenica napada veliki broj bolesti, au ovom periodu je najzastupljenija lisna pegavost.

“Nažalost, pojavila se pre 10-15 dana, tako da proizvođači koji nisu izvršili tretman fungicidima, trebalo bi da prekontrolišu svoju parcele i urade ovaj tretman”, objasnio je.

On upozorava da je na poljima uočena i štetočina – žitna pijavica, koja se pjoavila ranije nego što je to uobičajno, a stručnjaci su je uočili takođe pre oko dve nedelje.

“U tretmane koji se moraju izvršiti narednih dana  potrebno je uključititi insekticid, i na taj način proizvođači će dobiti kompletnu zaštitu useva pšenice”, dodao je.

Pojavljuje se i takozvana rđa pšenice, što je do pre 10 godina bilo moguće videti samo u udžbinicama, a ne i na našim poljima, kaže Patrović. U periodu cvetanja i oprašivanja pšenice pojaviće se i vaši, tako da ratare očekuju bar još dve “intervencije” na usevima.

Inače, pšenicom je jesenas zasejano oo 600 hektara, što je više nego u prethodnoj proizvodnoj godini. To se smatra dobrim potezom, ako se zna da se u izvozu žita kotiramo među 10 najboljih u Evropi. I po prinosima smo u samom vrhu, odmah iza proseka Evropske Unije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com