Društvo

Lazar Ćurković “bombardovao” Vinik (VIDEO)

Zamislite osećaj da se skejtbordom spuštate niz Vinik brdo brzinom od 75 km na sat. Dvadesetdevetogodišnji Lazar Ćurković je ove nedelje napravio taj poduhvat.

Od vrha naselja pa skoro do pruge na Panteleju, on je, za manje od 2 minuta, postigao ovu brzinu i uspeo da ukoči. Lazar, koji je rodom iz Leskovca ali živi i radi u Nišu, svoj osećaj je Niškim Vestima opisao ovako –

“Bilo me je strah, ali to je bio pozitivan strah… osećao sam ispunjenost i naboj adrenalina”, kaže on.12771666 10207608332822012 1112025754054219471 o

Lazar objašnjava da je reč o posebnoj disciplini koja se zove Longbording. U ovom sportu, koji definitivno spada u ekstremne, cilj je da se postigne što veća brzina spuštajući se niz strmi put. To se popularno zove “bombardovanje” brda.

”Za razliku od skejtborda, daska je duža, točkovi su veći i moguće je postići mnogo veću brzinu”, kaže Lazar.

Za spuštanje strmijim i krivudavijim putevima potrebno je, kaže, mnogo iskustva na dasci.

“Caka je u tome da naučite “slajdovanje”, odnosno proklizavanje točkova, kako bi mogli da kočite i upravljate”, dodaje.

Lazar vozi longbord nešto manje od godinu dana, a brzina koju je postigao na Viniku je, za sada, njegov rekord. Kako kaže, svetski je oko 120 km na sat. Ljubav ka “dasci” rodila se na stazama Stare planine i Kopaonika, kada se pre 6 godina sasvim slučajno upoznao sa Snoubordom.

11350471 10205887078591732 152225032102663231 n“Leti sam sanjao kako vozim snoubord, pa sam tražio zamenu za spuštanje po snegu. Tada sam na internetu video dasku koja može velikom brzinom da vozi po asfaltu”

Longbording je, kaže, zasenio vožnju po snegu i sada se češće spušta na točkovima.Uglavnom sa vrha Mokranjčeve ulice do pivare, a oprobao je i staze na planini Ozren.

“Ljude obuzme strah kada probaju da se spuštaju, ali ukoliko uspeju da ga prevaziđu osećaj je fenomenalan”, poručuje Lazar svima koji žele da se oprobaju u ovakvoj vožnji.

Do sada, srećom, nije imao ozbiljnije povrede poput preloma i uganuća. Ne krije da je bilo padova, ali je prolazio uglavnom sa ogrebotinama. Mnogo mu pomaže zaštitna oprema koju uvek ima sa sobom i redovna vežba tokom koje osluškuje svoje telo i poštuje granice svojih mogućnosti.

U Srbiji zakon ne reguliše ovakvu vožnju na putevima, a vozači na koturaljkama, skejtbordu i sl. se tretiraju kao pešaci. Prema Lazarovim saznanjima, nema ni mnogo vozača longborda – svega nekoliko u Nišu i Beogradu. U zemljama gde ima više zaljubljenika u ovaj sport i gde se organizuju trke, jasno je uređeno gde i kako sme da se vozi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com