Društvo

Niš bez azila za pse do daljnjeg

Psi lutalice će, za sada, ostati na ulicama, potvrđeno je Niškim Vestima u Gradskom veću. Razlog je što u gradskoj kasi nema dovoljno novca za održavanje azila.

„Po našoj računici, dnevni pansion u azilu bi za jednog psa koštao oko 200 dinara. S obzirom na to da na niškim ulicama trenutno boravi oko 1000 pasa lutalica, godišnje bi njihov smeštaj koštao oko 60 miliona dinara“, kaže većnik Jovan Stojković.

Ipak, samo tokom prošle godine, grad je potrošio 7, 5 miliona dinara na ime odštete za 150 ljudi koje su izujedali psi na ulici. Pojedinačno, svako ko se vansudski nagodio, dobio je oko 50 hiljada dinara. Međutim, u toku je i nekoliko desetina sudskih postupaka jer su neke od žrtava tužile grad. Ukoliko dobiju sporove, to će biti dodatni trošak.

Većnik Stojanović dodaje i da uklanjanje svih pasa sa ulice ne bi rešilo problem.

„Psi su vrlo teritorijalne životinje i ukoliko bi ih sve sklonili sa ulica, na njihovo mesto bi došle nove životinje iz okolnih mesta, jer su oni predatori osvajači. Takvo iskustvo imaju u Beogradu i Novom Sadu“, kaže Stojanović.

Niš za sada ima prihvatilište za pse, gde lutalice borave najviše dve nedelje. Za to vreme se sterilišu, čipuju i leče od eventualnih zdravstvenih problema. Gradske vlasti apeluju na građane da sterilišu i svoje ljubimce, kako ne bi rastao pasa na ulicama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com