Društvo

STRAVIČNE STATISTIKE: Srbi puše već sa 13 godina!

Čak 40 odsto tinejdžera u Srbiji zapalilo je cigaretu bar jednom! Svaki šesti u uzrastu od 13 do 15 godina već ima pušački staž!

Ma koliko izgledalo skandalozno, poslednje istraživanje o upotrebi duvana među mladima, sprovedeno u 59 škola u Srbiji, pokazalo je da ima dece koja zapale cigaretu pre nego što sa bukvarom prvi dan pođu u školu! Od 3.994 anketiranih, čak 17,8 odsto je prvu cigaretu zapalilo u sedmoj godini ili ranije. A među onima starim 12 i 13 godina, čak 30 odsto zna kakav je ukus duvanskog dima, i puše povremeno ili stalno.

Trećina pušača tinejdžera, pokazalo je ovo alarmantno istraživanje, u proseku puši dve do pet cigareta dnevno, a više od polovine čak i do 10 dnevno.

Mladi najviše puše na društvenim okupljanjima, što i nije čudno, ali zaprepašćujuće je da je druga po redu “pušačka zona” među tinejdžerima porodični dom!

Iako na većini kioska stoji upozorenje da je mlađima od 18 godina zabranjena prodaja cigareta, istraživanje je pokazalo da se prodavci toga ne pridržavaju i da više od trećine pušača tinejdžera, njih 37,6 odsto, cigarete sami nabavljaju – na trafikama, a 31 odsto u samoposluzi ili prodavnici.

Devojčice i dalje puše više od dečaka, a više od polovine tinejdžera pušača već pokazuje znake zavisnosti od nikotina, pa stručnjaci upozoravaju da će odvikavanje od pušenja zahtevati mnogo više napora i profesionalne pomoći.

– Mladi u Srbiji još odrastaju u okruženju gde je pušenje prihvatljivo ponašanje, mada je zakon iz 2010. doneo promene i uveo zabranu pušenja u školskim dvorištima i drugim institucijama za mlade – kaže za “Novosti” Spomenka Ćirić Janković, psiholog, angažovana na preventivnim programima među mladima. – Očekujemo uskoro da i restorani i mesta gde izlaze mladi postanu nepušačke zone.

Ostatak teksta na Pravda.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com