Stari Niš

Ranije samo u kućama, a onda kafane, pozorišta, hoteli, bioskopi…

Doček Nove godine u Nišu nije oduvek bio bučan. Nekad je on predstavljao dostojanstveno tih i svečan praznik. Sve do 1878. godine, kada je grad oslobođen od Turaka, Nišlije su Novu godinu dočekivale u svakom domu, ali veoma skromno i neupadljivo

U svakoj kući pripreme su obavljane prethodnog dana da bi se rano leglo jer se sutradan, na Novu godinu, ustajalo vrlo rano. Zatim se odlazilo u crkvu, ali se pritom pazilo na prvi susret na ulici. Strogo se verovalo da od toga zavisi kakva će čoveku biti godina.

U toku tog svečanog dana, proslavljanog u krugu porodice, najradosniji trenutak predstavljao je ručak. Ne samo zbog toga što je bio obilniji i bogatiji no inače. Tu je bila i tradicionalna “baranija”, kako se tada zvala pogača od projenog brašna prelivena vrelom mašću u koju je stavljan jedan zlatan, srebrni ili bakarni novčić. Traženje tog novčića značilo je glavni ceremonijal.
Ni posle oslobođenja od Turaka novogodišnje proslave dugo nisu prelazile okvire porodičnog kruga. Jedino su postale veselije i bučnije. Danima su se u kući pripremala jela za tu noć, a, skoro obavezan, bio je podvarak sa svinjskom glavom ili ćuranom.
Nije bio mali broj kuća u kojima sa sve do jutra ostajalo uz jelo i piće, igru i pesmu. Zato su ujutru, na ulicama, mogle da se vide mnogobrojne grupe veselih i “zagrejanih” ljudi koji su uz pesmu odlazili na počinak. Žureći da obiđu što više domova, njih je presretao veliki broj mališana za koje je Nova godina bila prilika da zarade po nekoliko groša.

Nešto malo pre rata, a tek posle Prvog svetskog rata, počeli su dočeci Nove godine po kafanama i drugim javnim mestima. To je sa posebnim oduševljenjem prihvatila omladina jer se ukazala prilika da se proveseli mnogo slobodnije nego u kući. Konzumacije, u početku, nije bilo već se plaćalo ono što se pojelo i popilo. Najposećenije novogodišnje zabave bile su kod “Evrope”, “Palasa”, “Kasine”, “Pariza”, “Bele kafane”, “Ruskog cara”, u Oficirskom domu i drugim mestima. Ubrzo posle rata, doček Nove godine počeli su da priređuju i pozorišta i bioskopi.

 

nova godina

Posle skromnih i uzdržanih dočeka u kućama, vremenom je novogodišnja noć u Nišu sve više postajala “evropska”. O tome najbolje svedoči i ovaj tekst iz lista “Vreme” iz 1934. godine

Od kafana, naročito je bio posećen ” Ruski car” zbog krofni. Stari običaj se preselio i u kafane, pa se u jednoj od krofni kod “Cara”nalazio “napoleon”. Mnogi su ovde dolazili pred ponoć samo da bi okušali sreću jedući krofne jer onaj koji nađe napoleon postajo je njegov vlasnik. Uz obilno jelo i piće izvođen je program sastavljen od šaljivih skečeva, pesama i odlomaka iz pozorišnih komada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com