Sport

Niški plivači otišli u Malme po medalje

Petočlana ekipa niškog Sportsko-rekreativnog udruženja osoba sa invaliditetom „Nais“ učesnik je 40. Međunarodnih igara za osobe sa invaliditetom “Malme Open 2016“.

Ekipu SRU OSI „Nais“ sačinjava jedan trener (Marija Damnjanović) i četvorica plivača (Nemanja Tadić, Nikola Ljubisavljević, Nemanja Panović i Stevan Nakić). Novina na ovogodišnjem takmičenju je to da je dvodnevno plivačko takmičenje u kalendaru Međunarodnog paraolimpijskog komiteta.Screenshot 13

Najiskusniji u „ekspediciji“ je svakako Nemanja Tadić, najbolji srpski plivač sa invaliditetom. Treći put po redu ovaj skromni dvadesetjednogodišnjak nastupa na ovom takmičenju. Prvi put je 2013. godine doneo u Niš dva zlata, a prošle tri. Sada je ozbiljniji, jer kako kaže „ulog je veliki“.

„Pre nepuna dva meseca sam u disciplini 100m leđno isplivao A normu za Evropsko prvenstvo u Funčalu, Portugal. To takmičenje se održava sredinom maja. Taj rezultat je mi daje osnovanu nadu da mogu da isplivam i A normu za Paraolimpijske igre u Rio de Žaneiru. Takmičenje u Malmeu će mi biti pokazatelj gde sam trenutno sa formom. Ovo takmičenje je tranzit do međunarodnog plivačkom mitinga u Nausi, Grčka gde ću „napasti“ A normu za Rio“ – rekao je Nemanja kome je u osmoj godini amputirana noga zbog raka kostiju.

Najmlađi u ekspediciji je Nikola Ljubisavljević, šesnaestogodišnji gimnazijalac iz Niša. Od rođenja mu je Nikoli dijagnostikovan “pareza plexus brahialis” (slomljena ključnjača), koja se manifestuje kroz umanjenu pokretljivost leve ruke. Već pet godina trenira plivanje, a od prošle jeseni se takmiči u programu osoba sa invaliditetom.Screenshot 12

„Posle takmičenja u Beogradu i Istanbulu, takmičiću se i u Malmeu. Verujem da ću postići lične rekorde, ali za medalje ne mogu da prognoziram, to zavisi od konkurencije“ – istakao je Nikola.

A konkurencija će iz dva razloga biti nikad jača – prestižnog jubileja i kalendara Međunarodnog paraolimpijskog komiteta. To je, sa druge strane, izazov, kako nam naglašava trener u SRU OSI „Nais“, Marija Damnjanović.

„Nikad jača konkurencija u Malmeu će nam dati objektivnu sliku gde se sada nalazimo. Za razliku od Nemanje Tadića koji spada u plivačku elitu, Nikola Ljubisavljević će moći da „ukrsti kopllja“ sa vršnjacima i da stekne novo iskustvo, radi za njega.“ – objasnila je Marija.

Pre godinu dana je oboren svojevrstan rekord. Naime, prošle godine je trinaestočlana delegacija SRU OSI „Nais“ (od toga osam takmičara) nastupajući u tri sporta (plivanje, stoni tenis, bilijar) se u Niš vratila sa rekordnih petnaest medalja.

SRU OSI „Nais“ vodi računa o fizičkim aktivnostima osoba sa invaliditetom. Najzastupljeniji sportovi u ovom udruženju su plivanje i stoni tenis, a od skoro se krenulo i sa boćanjem.

Niške Vesti pratiće dešavanja na Međunarodnim igrama za osobe sa invaliditetom, u tome nam pomaže profesor Marko Aleksandrović sa Fakulteta sporta i fizičke kulture, koji će nas obaveštavati o uspesima niških plivača.

Momci srećno, Niš navija za vas!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com