Politika

Da li poslanici zaista pružaju podršku osobama sa invaliditetom?

Narodni poslanik iz Niša Dušan Milisavljević uputio je na jučerašnjoj sednici Skupštine Srbije poziv sviim političkim strankama da ako podržavaju osobe sa invaliditetom na predstojećim izborima kandiduju na poslaničku listu barem jednu osobu sa invaliditetom.

Kada pričamo o osobama sa invaliditetom setimo se njih samo na Svetski dan osoba sa invaliditetom, istakao je Milisavljević i uputio apel svim poslanicima u Skupštini Srbije.

“Pozivam sve političke partrije da stave na listu za poslanike jednu osobu sa invaliditetom u prvih 20 i time pokažu da ih podržavaju”, rekao je Milisavljević za skupštinskom govornicom.

Milisavljević primećuje da nisu samo problem arhitektonske barijere koje moramo da uklanjamo već i barijere u glavama ljudi kada su u pitanju osobe sa invaliditetom.

“Zakon se sastoji od humanih predloga zakonskih rešenja, koji će pomoći osobama sa invaliditetom da imaju jedan pristojniji život”, kazao je Milisavljević.

On je podsetio poslanike na osnovna načela konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom, u kojoj se ukazuje da se one i dalje suočavaju sa barijerama vezanim za njihovo učešće u društvu, a koje se bazira na ravnopravnost i kršenje njihovih prava širom sveta.

“Ja znam da su našim prijateljima problem arhitektonske barijere, koje i dalje postoje uprkos Zakonima, ali još važnije od rušenja arhitektonskih su barijere u našim glavama. Tu moramo da pošaljemo jasnu poruku svima o važnosti prihvatanja prava osoba sa invaliditetom”, rekao je Milisavljević.

Narodni poslanik kaže da pre nego što o bilo kom zakonu govori u Narodnoj skupštini konsultuje sa sa običnim ljudima na koje se taj zakon odnosi. Tako je i sada razgovarao sa jednom osobom sa invaliditetom iz Niša koja može da pokreće samo tri prsta i imao je problem sa potpisivanjem dokumenata, ali i da glasa na izborima.

“Ovaj predlog Zakona njemu znači, jer će moći sa pečatom, dostojanstveno da završi svoje dnevne obaveze”, kazao je Milisavljević.

Zbog svih tih razloga Demokratska stranka podržava ovaj Zakon.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com