Stari Niš

Raška 1915 – kad je Pašić plakao

Situacija u Srbiji je krajem oktobra i početkom novembra 1915. bila veoma loša. Veliki deo zemlje bio je osvojen, pretila je opasnost da srpska vojska bude opkoljena. Malobrojne savezničke snage iz Soluna nisu uspele da probiju bugarske redove. Pomoć nije stizala. Srbijom su zavladali strah i očajanje.

Srpska vlada je posle povlačenja iz Niša i Kraljeva došla u Rašku. Početkom novembra 1915. godine u tom gradiću okupilo se mnogo sveta. Ulice varoši bile su pune vojnika, civila, engleskih mornara, francuskih bolničara i pripadnika aeroplanskog odreda, stranih diplomata i novinara. Na ulicama su se mogli čuti različiti akcenti i brojni strani jezici.

Stanovnici Raške viđali su tih dana regenta Aleksandra Karađorđevića, premijera Nikolu Pašića i sve viđenije srpske intelektualce kako neraspoloženi prolaze ulicama grada. Postoje sačuvani zapisi koji govore o tome kako je Pašić bio veoma zabrinut i kako je francuskom novinaru Anriju Barbiju izneo najcrnju slutnju da će Raška možda postati grobnica srpskog naroda. Barbi navodi i da je Pašić tada, prilikom susreta na mostu preko Ibra, zaplakao.

srpska vojska 01
Premijer Nikola Pašić u uniformi tokom povlačenja

Situacija u kojoj se našla Srbija krajem oktobra 1915. godine bila je veoma zloslutna. Zauzeti su bili Skoplje i Kumanovo. Pao je Beograd. Osvojeni su Niš i Vranje. Neprijatelj je zauzeo i Kragujevac. Napredovao je dolinom Ibra ka Raškoj. Svedoci kažu da su se tih dana u Raškoj čuli topovi i sa severa i sa juga, što je značilo da su austrougarsko-nemačke ali i bugarske snage u blizini.

Raška je nosila posebnu simboliku, to je dodatno opterećivalo i emotivno činilo još težom situaciju u kojoj su se našle srpska vojska i država. Tu, na toj teritoriji, nastala je srednjovekovna srpska država. Svi su se pitali da li će na toj svetoj zemlji na kojoj je nastala Srbija, sada nestati. Kako francuski novinar Barbi navodi, Pašić je stalno ponavljao da je “Raška zemlja gde smo rođeni”.

Drugi svedoci tih dramatičnih događaja navode kako su tih dana kod premijera Pašića pronalazili optimizam i kako im je on govorio da se spas za Srbiju bliži jer mu je javljeno da će ruska vojska od tri stotine hiljada ljudi napasti Bugarsku i tako smanjiti pritisak na Srbiju.

srpska vojska 02
Francuska eskadrila na aerodromu u Raškoj

Kako smo izgubili jedan avion

Zajedno sa srpskom vojskom u Rašku su stigli i francuski piloti i avioni. Improvizovani aerodrom bio je u Supnju, pograničnom delu te varošice. Prisustvo aeroplana izazvalo je veliku radoznalost lokalnog stanovništva koje je dolazilo da vidi te “čudne leteće tice“. Jedan od stanovnika Raške prikrao se noću suviše blizu aeroplanu. Imao je sveću u ruci i aeroplan, koji je napravljen od drveta i platna, sasvim je izgoreo. Kažu da od njega nije ostalo ništa. Francuska eskadrila, koja je došla u Srbiju početkom 1915. godine, odigrala je veoma značajnu ulogu u povlačenju srpske vojske. Izviđačkim letovima su prikupljali veoma značajne informacije o kretanju i napredovanju neprijatelja. Francuska eskadrila bila je pod komandom Generalštaba srpske vojske.

Opširnije na RTS.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com