Društvo

Niške književnice u poseti Sigurnoj kući

Kniževnica dr Marija Ranđelović i pesnikinja Biljana Stanojević, u saradnji sa direktorkom Sonjom Šćekić, posetile su povodom Svetog Save, Sigurnu kuću i jednim svojevrsnim književnim matineom makar za trenutak ulepšale boravak ženama i deci žrtvama nasilja.

U trenutku kada su se prosvetne vlasti fokusirale samo na školske ustanove, smatrajući da je lik i delo Svetog Save vezan isključivo za prosvetu, čini se malo zaboravljena su bila deca, ali i žene žrtve porodičnog nasilja koje su utočište našle u Sigurnoj kući.

sigurnakuca2Da im makar na trenutak boravak učine prijatnijim, a život opušteniji, potrudile su se niške književnice dr Marija Ranđelović i Biljana Stanojević.

One su sinoć, baš na Svetog Savu, u saradnji sa direktorkom Sigurne kuće, organizovale književni matine za mame i za decu.

Poezija Biljane Stanojević je prijemčiva ženama, koje su se pronalazile u njoj, toliko da je od njih usledio poziv da ih ove dve Nišlijke posete ponovo.

Deci su podeljene knjige dr Marije Ranđelović o liku i delu Svetog Save. Radi se o jednoj od popularnih đačkih literatura o utemitelju Srpstva.

Marija Ranđelović je proučavala ovu oblast 2008.godine, a Svetog Savu kao nesumnjivo presudne ličnosti u celokupnoj istoriji srpskog naroda i jedne od najveličanstvenijih pojava u krugu vizantijsko-slovenske pravoslavne kulture i civilizacije, njegove tipike, umetničku i narodnu književnost.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com