Društvo

Kooperativno obrazovanje u 14 škola, uče i rade električari i industrijski mehaničari u Nišu

Neće biti novih obrazovnih profila u srednjem obrazovanju. Direktori škola do petka prijavljuju na koje smerove žele da upišu đake

POLA časova u školi a pola u kompaniji imaće od septembra đaci u 14 škola širom Srbije. Svi oni učiće po modelu kooperativnog ili dualnog obrazovanja, slično kao njihovi vršnjaci u Nemačkoj. U tehničkim školama u Subotici, Kraljevu, Zemunu, Novom Sadu, Obrenovcu, Guči, Sremskoj Mitrovici i Kragujevcu obrazovaće se za bravara-zavarivača. U Pećincima, Subotici, Nišu i Vlasotincu za industrijskog mehaničara, a u Novom Sadu i Nišu i za električara.

U Ministarstvu prosvete kažu da je pogrešno reći da je reč o dualnom obrazovanju, već da je to kooperativni obrazovni model.

– Đaci koji u Nemačkoj pohađaju dualno obrazovanje polovinu vremena su bukvalno zaposleni u privredi i za to primaju nadoknadu. Naš Zakon o radu ne dozvoljava takav model, pa tako ni naziv “dualno” nije sasvim ispravan – objašnjava, za “Novosti”, Snežana Marković, pomoćnica ministra prosvete zadužena za srednje obrazovanje.

– Od 26 škola koje su konkurisale, za narednu školsku godinu prošlo ih je 14. Ovi profili uvedeni su pre dve godine i s vremenom se broj škola koje ih imaju povećava. Prvo ih je bilo šest, pa deset, a sada ih ima 14. Neke su izgubile to pravo, jer nisu ispunile sve uslove. Drugih novih profila neće biti. Imali smo prethodnih godina veliko zagušenje oglednim profilima u srednjim školama. Bilo ih je čak pedesetak u jednom trenutku.

Opširnije na Novosti.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com