Kultura

Izložba posvećena Gvozdenom puku

U galeriji Sinagoga 28. januara u 12 sati biće otvorena izložba o Drugom pešadijskom puku prvog poziva “Knjaz Mihajlo”, koji je zbog izuzetne hrabrosti u ratovima od 1912- 1918. godine, dobio počasno ime Gvozdeni puk. Ovu izložbu priredili su Narodnji muzej Toplice iz Prokuplja i niški Narodni muzej.

U toku oslobodilačkih ratova 1912-1918. godine, Srbija je mobilisala oko 100 pešadijskih, konjičkih i artiljerijskih pukova.
Sve ove ratne jedinice su hrabro i požrtvovano, uz velike gubitke, izvršile svoju patriotsku dužnost prema otadžbini.
Međutim, samo je jedan puk, zbog svoje legendarne hrabrosti, kao najbolji puk srpske vojske dobio počasni naziv GVOZDENI PUK .Bio je to Drugi pešadijski puk ,,Knjaz Mihailo’’ prvog poziva, koji je mobilisan u Prokuplju početkom oktobra 1912. godine od ljudstva sa područja prokupačke okružne pukovske komande. Sačinjavali su ga vojni obveznici od 21. do 31. godine života.gvozdeni puk

Ratna zastava Gvozdenog puka, bila je najodlikovanija zastava u srpskoj vojsci. Pukovskoj zastavi pripala su sledeća odlikovanja:
Karađorđeva zvezda sa mačevima II reda,
Karađorđeva zvezda sa mačevima III reda,
Karađorđeva zvezda sa mačevima IV reda,
Orden Belog orla III reda,
Zlatna medalja za hrabrost i
Francuski ratni krst sa palmom

Drugi pešadijski puk je i najodlikovanija jedinica u srpskoj vojsci. Iz Drugog pešadijskog puka ima 208 nosilaca Karađorđeve zvezde sa mačevima i 36 dvostrukih nosilaca.

Izložba u galeriji Sinagoga, koja se otvara 28. januara u podne, može se videti svakog dana, osim ponedeljkom, od 10 do 17 sati, a vikendom od 10 do 15 sati.

Izložba će biti otvorena do 18. februara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com