Ekonomija

Vulin: “To ni kod Tita nije bilo, nismo mi uskratili”

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je u Nišu da novi zakon neće umanjiti davanja porodiljama, već će ih uvećati.

On je objasnio da će se porodiljske nadoknade računati na osnovu uvećanih zarada, a ne kao do sada na osnovu osnovne zarade.

“Osnovica na osnovu koje će se dobijati porodiljska nadoknada biće veća jer će obuhvatati sve što se zaradi – i regres i topli obrok”, kazao je Vulin.

Vulin je istakao da su uvedene dve nove kategorije porodilja – žene koje rade na privremenim i povremenim poslovima, i žene vlasnice poljoprivrednih gazdinstava.

On je podsetio da decenijama te žene nisu mogle da dobiju ni jedan jedini dinar porodiljske nadoknade, i dodao da naknadu neće dobijati nezaposlene porodilje.

Nikada nigde, od Titovog vremena naovamo nezaposlena porodilja nije dobijala nadoknadu iz budžeta, a sada se predstavlja da je to uveo novi zakon“, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, počev od 1. jula porodilje će nadoknadu dobijati direktno na svoj račun, a ne preko poslodavaca.

Vulin je istakao da u našoj zemlji još postoje predrasude kada je u pitanju zapošljavanje osoba koje primaju socijalnu pomoć i osoba sa invaliditetom.

“Predvideli smo prošle godine subvencije za zapošljavanje 2.000 osoba koja primaju socijalnu pomoć, a samo 200 poslodavaca javilo se sa željom da takvo lice zaposli. Slična situacija je i sa zapošljavanjem lica sa invalididetom”, kazao je Vulin.

On je rekao da je zapošljavanje pomenutih kategorija stanovništva ekonomski isplativo tako da su predrasude jedino objašnjenje za to što poslodavci neće da ih uposle.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com