Društvo

Nagrada “11

Niko od gradskih funkcionera, direktora javnih preduzeća i ustanova danas nije propustio dodelu nagrade “11. januar” koja je organizovana u sali Univerziteta u podne.

Nagradu „11. januar“, najviše priznanje grada, uručeno je Osnovnoj školi „Učitelj Tasa“, Vokalnoj grupi „Konstantin“, komandantu Kopnene vojske, general-potpukovniku Milosav Simović, omladinskom radniku Marjanu Cvetkoviću i muzičkom umetniku Dragoslavu Mihajloviću Kanarinacu.

Najveći broj predlagača ali i najglasniji aplauz dobio je general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Kopnene vojske Republike Srbije

Sam gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić rekao je najavljujući dodelu nagrade da je zadovoljan da je ove godine general dobio nagradu, jer kaže: “Kad pomislim Vojska, ja pomislim na generala Simovića.”Screenshot 17

Rođen 3. novembra 1966. godine u Raškoj. Na dužnosti komandanta Kopnene vojske je od 29. decembra 2014. godine. Završio je sve vojne škole s odličnim uspehom, a Generalštabno usavršavanje sa čistom desetkom. Ima veliko iskustvo na terenu, u ratu i oružanim sukobima u bivšoj Jugoslaviji. Bio je i ranjen, posle sedam operacija vratio se trupi. Odlikovan je Ordenom za hrabrost – 2000. godine, Vojnom spomen-medaljom za ranjavanje u borbenim dejstvima – 2011. godine, Medaljom za revnosnu službu – zlatna – 2011. godine, Vojnom spomen-medaljom za izuzetne rezultate u vojnoj službi za oficira – 2012. godine, Vojnom spomenicom za obeležavanje jubilarnih godišnjica Vojske Srbije – 2015. godine i Vojnom spomen-medaljom za učešće u borbenim dejstvima – SRJ – 2015. godine. Više puta je za svoj rad nagrađivan i pohvaljivan.

Prvi je počasni građanin opštine Leposavić, a novine ”Vranjske” su ga nekoliko puta proglasile ličnošću godine. Grupa građana Vranja, dve godine posle njegovog odlaska u Niš, pokrenula je inicijativu da Vranje usvoji nagradu Počasnog građanina i da njen prvi nosilac bude upravo general Milosav Simović.

General Milosav Simović je prvi u Vojsci Srbije organizovao akciju ”Lekar na selu” i akciju ”Otvoreni dan” sa više od 7000 posetilaca. Inicijator je izgradnje spomenika poginulima, obeležavanja slave 78. motorizovane brigade i vraćanja tradicije vranjskog Prvog pešadijskog puka. Nisu ga zaboravili u Trgovištu, Surdulici i Vladičinom Hanu, a Srbi i Albanci u Bujanovcu i Preševu ne zaboravljaju njegove zasluge za mir u Kopnenoj zoni bezbednosti. Udruženja oslobodilačkih ratova u Vranju i Nišu smatraju ga iskrenim prijateljem. Formirao je fudbalski klub ”Nebeski anđeli”, plesnu grupu ”Tamo daleko” i bend ”Vojna tajna”.

Briljantnu vojničku karijeru počeo je 1988. godine u Nišu u kasarni ”Pantelej”. Posle tri godine odlazi u Pirot, a onda ponovo u Niš. Treći put dolazi iz Vranja 2013. godine na dužnost zamenika komandanta Kopnene vojske.

Posle 74, prošle godine je povratio oficirski bal u garnizonu Niš. Do sada jedinstvenom akcijom u Nišu, pojavljivanjem vojnika i starešina na sedam lokacija u gradu i druženjem sa građanima, približio je vojsku narodu i zbližio građane Niša i pripadnike Kopnene vojske na čijem je čelu godinu dana.

Inicijator je izgradnje Spomen sobe u kojoj će biti imena i prezimena svih poginulih Nišlija u svim ratovima od srpsko turskih do NATO agresije i Kopnene zone bezbednosti i istorijat Niša. Organizovao je unutrašnje i spoljašnje uređenje dve kulturno-istorijski značajne zgrade u gradu Nišu, zgrade Doma vojske i komande Kopnene vojske.

Sa direktorima osnovnih i srednjih škola pokrenuo je akciju odlaska viših oficira u svaku školu u koju se upravo realizuju predavanja o Vojsci, uslovima prijema u vojne škole i vojnu službu. Uspostavio je odličnu saradnju sa rukovodstvom grada, gradskim opštinama, Policijskom upravom Niš, udruženjima za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova i drugim organizacijama.

Ličnim primerom i autoritetom, poštovanjem prema vojnim penzionerima, rukovodstvu grada i svim građanima Niša, stekao je simpatije kod Nišlija i doprineo većem ugledu Vojske Srbije.

Drugi dobitnik je Osnovna škola ”Učitelj Tasa” koja u Nišu skoro dva veka neguje školsku tradiciju. Iz te tradicije izranja činjenica da je prva osnovna škola u Nišu.

Škola je osnovana 1830. godine, a prvi učitelj je bio Spiridon Jovanović koji je počeo sa šest učenika. Današnja škola ”Učitelj Tasa” nazvana je po jednom od učenika prvog učitelja Atanasiju Petroviću – Učitelju Tasi. Ova škola svojim dobrim radom istovremeno promoviše kvalitet i pravednost obrazovanja što su dva najvažnija cilja obrazovne politike u Srbiji.

Screenshot 16

    

Učenici ove škole postižu izuzetne rezultate kako na testovima koje rade u okviru završnog ispita tako i na takmičenjema iz gotovo svih predmeta koje organizuje Ministarstvo prosvete i nauke. Škola je u niškoj javnosti poznata i po tome što se iz redova njenih đaka ”regrutuje” najveći broj učenika koji se opredeljuju za nastavak školovanja u specijalnim odeljenjima niških gimnazija. Najviše đaka se opredeljuje za odeljenja za talentovane matematičare i fizičare Gimnazije ”Svetozar Marković”, za informatičare Gimnazije ”Bora Stanković” ili, odeljenja za engleski jezik Gimnazije ”Stevan Sremac”. I kao srednjoškolci takmičari ove škole nastavljaju sa postizanjem izuzetnih rezultata na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Učenici škole su uključeni i u veliki broj vannastavnih aktivnosti i realizaciju mnogih projekata. U školi se godinama unazad organizuje ”Škola fizike”, koja je namenjena darovitim mladim fizičirima iz svih osnovnih škola u gradu gde se oni pripremaju za takmičeja. Đaci ove škole učestvovali su u akcijama ”Očistimo Srbiju”, ”Drvo generacije”, ”Đačko preduzetništvo”, ”Planirajmo i preusmerimo” i drugim projektima. Na ovaj način škola omogućava svojim učenicima da, pored redovnog znanja planiranog radom osnovnih škola, usvoje i dodatna znanja i veštine koje će im kasnije pomoći da se na što lakši način uključe u život lokalne zajednice i svojim idejama pomognu njen napredak i razvoj. Gledano sa te strane, školi je sa velikim razlogom pripalo priznanje koje joj je i dodeljeno, a to je zvanje najbolje niške i jedne od najboljih škola u Srbiji.

Osnovna škola ”Učitelj Tasa” jedina je iz Niša na listi 61 najbolje škole u Srbiji od ukupno 1.084 škola po odluci Ministarstva prosvete 2012. godine. Zvanje najbolje škole dodeljeno je na osnovu analize rezultata završnog ispita 2011. godine. Škola je uključena i u projekat DILS (Pružanje unapređenja usluga na lokalnom nivou).

Dobitnik nagrade je i Vokalna grupa ”Konstantin” koja je osnovana u Nišu oktobra 2008. godine od strane muzičkih entuzijasta i muzičara u svrhu interpretacije muzičkih žanrova na poptuno nov način. 

Repertoar grupe je raznolik i bazira se na delima domaćih i stranih muzičara u domenu etno, pop, rok, džez, filmske i crkvene muzike. Repertoar je fokusiran na klapsku muziku kao pokušaj da se prošire tradicionalne granice. Iz ovog razloga repertoar grupe uključuje muziku iz 20. veka kao i različite melodije koje su komponovane u ranijem periodu koji pripada etno i crkvenoj tradiciji. Repertoar je sadrži originalne aranžmane kao i nove aranžmane kao dela članova grupe.Screenshot 18

Cilj Vokalne grupe ”Konstantin” jeste promovisanje i afirmacija kamernih i netradicionalnih vokalnih sastava kao i očuvanje muzičke kulture u Nišu, Srbiji i šire.

Vokalna grupa ”Konstantin” je održala preko dvadeset solističkih koncerata i učestvovala na mnogim muzičkim festivalima u Srbiji i inostranstvu, a imala preko 200 nastupa u Srbiji i inostranstvu (Poljska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Bugarska…).
Ono što je najvrednije u njihovom radu je posebno negovanje očuvanja tradicije kroz autentično pojanje naše tradicionalne duhovne pesme i kroz stilizacije etno muzike niškog kraja sa okolinom. To je prepoznato na Međunarodnom festivalu klapa u kategoriji muških klapa u Perastu 2013. godine, te im je dodeljen Gran pri Festivala.

Dobitnik je i Marjan Cvetković, omladinski radnik, volonter, lider mladih, timski igrač, edukator, omladinski radnik, volonter i apsolvent medicine. Marjan Cvetković, poznatiji kao Doca, postaje u Nišu, a i šire, nezaobilazna karika omladinske politike i događaja koji imaju potrebu za ozbiljnim volonterskim menadžmentom. Jedan je i od onih koji su učestvovali u izradi Zakona o volonterizmu.

2010. godine pokreće volontersku priču Nišvila i po prvi put se u Nišu prezentuje volonterizam u punom smislu te reči i uspeva da napravi međunarodnu volontersku priču. Volonterski tim Nišvila 2012. na čelu sa njim biva odlikovan od strane Grada zlatnikom sa likom Cara Konstantina za zasluge u promociji grada i doprinos razvoju kulture. Najčuveniji muzičari su isticali volontere kao sastavni deo vizit karte, domaći i inostrani mediji su pisali. A 2013. godine volonterski program Nišvila biva proglašen za najbolji omladinski projekat u Republici Srbiji. Ove godine Nišvil je obeležio 5 godina volontiranja i do sada je kroz volontiranje prošlo 1400 volontera iz 100 različitih gradova iz 20 različitih zemalja.

Početkom 2012. predvodio je i volontere Evropskog rukometnog prvenstva u Nišu, gde od strane zvaničnika EHF-a niški volonterski pres tim biva proglašen za najbolji u istoriji dosadašnjih prvenstava. Kao aktivista niškog Otvorenog kluba bitan je elemenat omladinske politike grada. Kroz njegove programe je prošlo preko 5000 mladih. U decembru 2012. osniva Volonterski resurs centar i biva postavljen za direktora organizacije. Dobitnik priznanja “Šetači” – nagrada za građanski aktivizam u domenu pojedinac za grad Niš.

U Nacionalnoj asocijaciji praktičara/praktičarki omladinskog rada je akreditor kvaliteta programa orgnizacija za rad sa mladima. U asocijaciji je radio je na izradi prvog Etičkog kodeksa u omladinskom radu, bio potpredsednik Saveta za etička pitanja. U Nišu je trenutno jedini sertifikovani omladinski radnik.

Početkom 2014. godine biva izabran za predsednika Krovne organizacije mladih Srbije. Od februara 2014. godine je član Saveta za mlade Vlade Republike Srbije. Deo je brojnih timova u Nišu (radna grupa za izradu strategije za mlade, radna grupa za izradu strategije razvoja grada (oblasti: obrazovanje i mladi), radna grupa za sprovođenje akcionog plana strategije bezbednosti mladih…). Jedan od pokretača volonterskih akcija u Nišu za pomaganje ugroženim područjima u Srbiji tokom poplava. Autor priručnika ”Zdravlje u akciji – mladi u interakciji”, koautor je priručnika ”Kako izbeći zamku zavisnosti”, autora dr Vanje Ilić, predavač je Centra za studije socijaldemokratije i Fridrih Ebert Štiftung fondacije. Ogranizator brojnih humanitarnih akcija. Nesumnjivo danas u Nišu, u Srbiji, postaje sinonim za aktivizam mladih.12516566 10201281773162475 53102586 nPoslednji u nizu ali ne i manje bitan Dragoslav Mihajlović Kanarinac, istaknuti muzički umetnik, kompozitor, pesnik i vokalni solista, rođen je u Lukovu kod Svrljiga. Napisao je više stotina pesama koje se temelje na izvornim principima naše tradicije a nedavno je objavio knjigu pod nazivom ”Bele note – Izvorište” u okviru 50 godina umetničkog i stvaralačkog rada.

Učesnik je i pobednik brojnih festivala narodne muzike: ”Ilidža 69 i 70”, ”Beogradsko proleće 70”, ”Zlatni glasovi Jugoslavije”, ”Mesam”, ”Moravski biseri” i dr. Dobitnik je mnogih društvenih priznanja, plaketa, diploma, zahvalnica. Posebno se ističe najznačajnija nagrada na estradi ”Estradna nagrada Srbije i Jugoslavije”, ”Zlatni mikrofon” Radio Niša, Zlatnu plaketu za životno delo, Plaketu počasnog građanina i Oktobarsku nagradu Svrljiga. Bio je direktor ”Festivala narodne muzike”, ambasador pesme, član je i jedan od osnivača Akademije estradno muzičkih umetnika Srbije. Živi i radi u zagrljaju svog Lukova, Svrljiških planina, Svrljiga, Niša i Beograda.

Kanarinac je dao veliki doprinos u organizovanju i zaštiti estradno muzičkih prava umetnika i izvođača. Bio je potpredsednik Saveza udruženja estradnih umetnika i izvođača Jugoslavije u periodu 1997-2001 i potpredsednik Saveza udruženja estradnih umetnika Srbije u više mandata od 2001-2014. godine. Bio je predsednik Društvene organizacije muzičara džeza, zabavne i narodne muzike ”Harmonija” Niš i predsednik Udruženja estradnih umetnika i izvođača ”Muzički centar” Niš.
U svojoj izuzetnoj karijeri bio je neprikosnoveni čuvar tradicije narodnog stvaralaštva. Kanarinac je punih 50 godina medijator i promoter našeg grada.

Novčana nagrada „11. januar“ vredna je 500.000 dinara, a pojedinačni iznos nagrade je 100.000 dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com