Kultura

Večeras Božićni koncert hora „Branko“

Za sve ljubitelje duhovne muzike večeras u 19 sati u sali Svetosavskog doma, Božićni koncert održaće Niška crkveno pevačka družina „Branko“. Ovo je njihov prvi nastup u Nišu nakon koncerta u Vaseljenskoj patrijaršiji u Istanbulu krajem novembra prošle godine.

Niška crkveno pevačka družina “Branko” smatra se jednim od nastarijih horova na Balkanu. Osnovana je 1. septembra 1887. godine kao hor Saborne crkve u Nišu, samo 12 godina posle oslobođenja Niša od turskog ropstva.

Osnovni cilj družine “Branko” je da pevanjem redovno učestvuje na Bogosluženjima u niškoj Sabornoj crkvi i da gaji srpsku crkvenu i svetovnu pesmu razvijajući ljubav prema crkvi i domovini.

U svojoj dugoj istoriji postojanja, hor “Branko” nastupao je širom sveta. U Belorusiji, Ukrajini, Nemačkoj, Italiji, SAD, Kanadi, Češkoj, Luksemburgu i širom naše zemlje.

Poslednji koncert održali su u Istanbulu u Vaseljenskoj patrijaršiji 29. novembra 2015. godine na poziv Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja Prvog.

Ovim pokloničkim i radnim putovanjem hor “Branko” je uspešno završio 2015. godinu, četvrt veka od podmlađivanja horskog ansambla i isto toliko godina uspešnog rada dirigenta sa najdužim dirigentskim stažom u istoriji hora, Sare Cincarević.

Večeras, drugog dana Božića, hor “Branko” nastupiće u Svetosavskom domu u 19 sati, a koncert organizuju Eparhija niška sa blagoslovom zamenika episkopa niškog Teodosija, uprava Sabornog hrama i hor ”Branko”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com