Magazin

OTIŠAO U LEGENDU: Poslednje zbogom, Ozrene Soldatoviću

Sećam se naših prvih koraka u Rasovom teatru. Tu smo počinjali, a posle smo mnogo radili zajedno. Bio je dobar glumac, čovek i kolega, naglašava Ivan Bekjarev

Dušan Golumbovski (75), mnogima najpoznatiji po ulozi nemilosrdnog Ozrena Soldatovića u serijama „Bela lađa“ i „Srećni ljudi“, preminuo je u nedelju veče u Beogradu.

Glumac je u pet i po decenija drugoj karijeri odigrao 48 uloga na filmu i televiziji, a širu popularnost stekao je tek u zrelim godinama, i to rolom tajkuna koju mu je poverio pisac i dobar prijatelj Siniša Pavić.

Družio se s Kraljem

Golumbovski je rođen u Beogradu 1941. godine, dvadesetak dana pre nemačkog bombardovanja i nekoliko meseci posle smrti oca Dragutina. Na daske koje život znače stao je prvi put sa 10 godina, a glumačku akademiju upisao je u klasi sa Zoranom Radmilovićem, Stanislavom Stašom Pešić, Petrom Kraljem, Milošem Žutićem i Oliverom Katarinom Vučo.

Šezdesetih godina prošlog veka se zajedno sa drugim velikanima našeg glumišta, kao što su Slobodan Ðurić, Ivan Bekjarev, Miodrag Andrić Moljac i Dejan Konstantinović, okuplja oko Teatra nacionalne drame i drugih grupa nastalih po ideji Eve i Radomira Stevčića Rasa. Ove grupe, prezentovane na netradicionalan način, počevši od organizovanja književnih večeri prerastaju u politički teatar koji kritikuje komunistički sistem.

– Sećam se naših prvih koraka u Rasovom teatru. Tu smo počinjali, a posle smo mnogo radili zajedno. Bio je dobar glumac, čovek i kolega. Jako mi je teško pala vest o njegovom odlasku. Uvek ću se sećati njegove uloge u komadu „Čarapa od 100 petlji“, kako je igrao s Petrom Kraljem, to je na mene ostavilo veliki utisak – priseća se Bekjarev svog kolege.

Golumbovski je uvek izdvajao svoje druženje s Petrom Kraljem. Kako je rekao u jednom intervjuu, život ih je razdvojio jer je prestao da pije zbog narušenog zdravlja.

– Pera i ja družili smo se na Akademiji svakodnevno. Život nas je malo razdvojio, između ostalog jer sam prestao da pijem iz zdravstvenih razloga. Tokom bombardovanja 1999. godine imao sam moždani udar i od tada ni kap nisam popio – tom prilikom rekao je Dušan.

Izdalo ga srce

Ovoga puta glumca je izdalo srce. Ostaće upamćen po svom veoma smirenom liku, koji se veoma razlikovao od kriminalca kakav je bio Soldatović, koji je, kako je glumac uvek isticao, „postao zvezda za sebe“. Golumbovski je umeo da govori da je glumu voleo više od svega i da je „uz svih sedam kora i sve teškoće, ne bi ni za šta menjao. Kad vas jednom uhvati glumački virus, tu više leka nema“.

U penziji je bio od 2002. Kremacija će biti sutra u 16 časova na Novom groblju.

Činjenice
VOLEO LIK MAFIJAŠA

1967. čini prvi voditeljski par kultne emisije „Koncert za mladi ludi svet“ s Banetom Cvetkovićem

1987-1991. godine igra ulogu sudije u „Boljem životu“

1993. zaigrao je prvi put u seriji „Srećni ljudi“ lik Ozrena Soldatovića

2002. odlazi u penziju i prihvata da igra samo Soldatovića u serijama, jer je to smatrao posebnom obavezom

2012. snimio je poslednju epizodu u seriji „Bela lađa“

REAGOVANJA – KOLEGE U ŽALOSTI, HVALE NJEGOV TALENAT

Nenad Jezdić
Trpeo je moje ispade

Zatekla me je vest o njegovom odlasku. Pamtiću ga po miru koji je imao u sebi. Imao je razumevanja za ispade koje sam pravio na snimanju. Čovek s mirom i tolerancijom. Stara škola koja meni nije poznata.

Ljiljana Stjepanović
Veliki gubitak za naše glumište

Veliki gubitak za srpsko glumište. Veoma sam tužna zbog njegovog odlaska. Nismo se čuli poslednjih meseci jer svako od nas ima neku svoju muku i žao mi je zbog toga.

Vlasta Velisavljević
Nismo imali priliku da snimamo zajedno

Nisam, nažalost, imao zadovoljstvo da igram s takvim glumcem. Publika će ga pamtiti po odličnim ulogama u TV serijama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com