Društvo

Trpeza za Badnje veče: neka nova jela, neka stara, samo nek je bogato

Veče uoči Božića provodi se u krugu porodice, uz večeru koja sledi posle unošenja badnjaka u kuću. Veruje se da trpeza treba da bude bogata, puna različitih jela, da bi naredna godina bila puna izobilja. Isprobajte ove recepte i uverićete se da posna hrana može da bude veoma ukusna

 

Zapečena posna sarma
Potrebno je

20 liski kiselog kupusa, 2 veća praziluka, 3 čena belog luka, 300 g semenki suncokreta, 200 g pirinča, 2 šargarepe, suvi peršun, biber, so, ulje, začinska paprika, 200 ml ulja
Priprema
Semenke suncokreta i pirinač potopite u toplu vodu da ogrezne, te ostavite da stoji oko 15 minuta. Praziluk očistite, nasecite i propržite, zatim dodajte proceđene semenke suncokreta i pirinač. Dodajte naseckan beli luk, narendanu šargarepu i začine po ukusu. Sve dobro promešajte, pa kada se smesa ohladi, njome filujte liske kupusa i zavijajte sarme. Složite ih u posudu za pečenje, prelijte zaprškom od začinske paprike i ulja I pecite poklopljeno oko dva sata.

 

Aromatične kuglice
Potrebno je

1 kg krompira, 125 g margarina, praziluk, 3 čena belog luka, ulje, suvi biljni začin
Priprema
Krompir očistite, obarite i ocedite. Dodajte margarin i suvi biljni začin i sve umutite mikserom. Umešajte sitno seckani beli luk, pa kada se smesa ohladi, nauljenim rukama pravite kuglice. Prazliluk isecite i propržite, te time prelijte kuglice.

 

Paprike punjene pasuljem
Potrebno je

500 g pasulja, 4 glavice crnog luka, 8 kiselih paprika babura iz turšije, biber, ulje, so
Priprema
Pasulj skuvajte sa nasečenim crnim lukom i ocedite. Sve sameljite, dolijte ulje i biber po ukusu. Tom smesom punite babure iz turšije. Preostali pasulj stavite na dno pekača, a preko njega poređajte paprike i kratko zapecite u rerni.

 

Starinski prebranac
Potrebno je

500 g pasulja, 1 kg crnog luka, biber, so, začinska paprika, ulje
Priprema
Pasulj skuvajte i posolite. Luk isecite na rebarca, pa ga propržite na ulju. Kada postane staklast, dolijte malo vode. U zemljanu posudu stavljajte red pasulja, pa red luka. Prelijte uljem, pobiberite i pospite začinskom paprikom po ukusu. Zapecite u rerni.

 

Korpice sa sardinom i biljnim sirom
Potrebno je

16 šampinjona, 2 konzerve sardine, crvena pečena paprika, 100 g biljnog sira, limun, biber, so
Priprema
Šampinjone očistite, isecite stabljiku, a šeširiće poređajte u nauljen pleh. Sardine izmiksujte u blenderu zajedno sa uljem iz konzerve. Dodajte sitno seckanu papriku i naseckane stabljike. Umešajte sok od limuna, mleveni biber i so po ukusu. Punite šampinjone tom smesom i zapecite ih u rerni petnaestak minuta. Potom izvadite, pospite rendanim biljnim kačkavaljem i pecite još malo da se sir istopi.

 

Podvarak sa suvim šljivama
Potrebno je

250 g crnog luka, 1 kg kiselog kupusa, 2–3 lista lorbera, 150 g seckanih suvih šljiva, 50 g pirinča, ulje, začinska paprika, biber
Priprema
Sitno seckani crni luk izdinstajte na ulju. Dodajte ribanac i lorber, pa sve dinstajte na tihoj vatri da omekša. Dodajte seckane suve šljive i napola skuvani pirinač, začinsku papriku i biber po ukusu. Sve dobro izmešajte i preručite u nauljenu posudu za pečenje. Pecite u rerni oko 40 minuta do jedan sat, dok ne dobije lepu boju.

Pita s bundevom i seckanim orasima
Potrebno je
500 g kora, 700–800 g rendane bundeve, 250 g seckanih oraha, 150 g šećera, ulja po potrebi, cimet
Priprema
Narendajte bundevu, dodajte seckane orahe, šećer i cimet, pa sve izmešajte. Jednu koru poprskajte uljem, na nju stavite drugu koru, ponovo pouljite, preko stavite treću koru i na nju rasporedite fil od bundeve. Zamotajte je i složite u pleh. Pravite na isti način rolne dok imate materijala, pa pecite oko 40 minuta na 180 stepeni.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com