Raste potražnja za “jučerašnjim hlebom”

Raste potražnja za “jučerašnjim hlebom”

18:41
339
0
NTV
PODELI

U gradu sa više od 35.000 nezaposlenih, od kojih mnogi šansu na „birou’’ čekaju godinama ili zarađuju manje od proseka na republičkom nivou, sve je više onih koji umesto jedne sveže, za obrok serviraju dve bajate vekne hleba. Da je potražnja za starim hlebom velika, pokazuje i nedavni incident iz jedne pekare u blizini tvrđavske pijace, u kome je umalo došlo do tuče oko bajatog hleba.

konstantin

U Uniji privatnih pekara potvrđuju za NTV da sramotu sve više zamenjuje potreba da se preživi, pa se hleb od juče sve više traži. Poručuju da su spremni da besplatno dele hleb od juče sirotinji ali im je potrebna adekvatna ustanova koja bi to sprovodila!

Pekari navode da se cena hleba u Nišu ne razlikuje mnogo od onih u ostalim krajevima zemlje, a i praksa prodaje peciva i hleba po nižoj ceni zaživela je u svim većim gradovima. U Nišu se cena vekne svežeg belog hleba od pola kilograma nije menjala godinu dana i košta od 40 do 50 dinara, a hleb od prethodnog dana prodaje se za upola manje.

Prema pojedinim istraživanja, Srbi godišnje pojedu u proseku 40 odsto više hleba nego građani zemalja u EU i imaju znatno niži kvalitet ishrane. Direktni uzrok loših prehrambenih navika, samim tim i loše krvne slike, udvostručenih lipida i rastućeg krvnog pritiska, pored gurmalnula i konstantne napetosti, kod većine je, čini se, ipak siromaštvo.

Pekari kažu da u centru Niša ljudi čekaju u redovima rano ujutro i kasno uveče, kako bi se domogli jeftinijeg ali i suvljeg hleba. Mnogi pekari imaju stalne mušterije, upisuju se na spisak – kaže jedan pekar, koji nije želeo da se predstvi „da mu gazda ne zameri“.

U Uniji privatnih pekara u Nišu dodaju da pomama za bajatim hlebom jeste i direktan odraz kupovne moći Nišlija od kojih ipak većina ne želi javno da prizna da to radi zbog siromaštva. Mnogi se „pozivaju“ na medicinske razloge ili na kućne ljubimce ili domaće životinje.

U jednoj od najvećih kompanija za proizvodnju hleba u Srbiji i Nišu, „Don Don“ (bivši Žitopek) potvrđuju da je interesovanje za kupovinu bajatog hleba u gradu povećano, pa i da su u odnosu na pojedine proizvođače cene približne onima za sveži, što, kažu, predstavlja fenomen.

Kuriozitet je, prema pisanju Novosti, još jedna pojava u Nišu, a to je da se na pojedinim mestima rano ujutro u prodaji mogu naći upakovane kese, u koje pekari ubacuju hleb i razne vrste peciva od prethodnog dana. Takav „paket“ može se kupiti za 100 dinara, a potražnja je velika, pa mnogi u red stanu i koji sat ranije.


Da li znate da Niške Vesti imaju novu Android i iOS aplikaciju?
Preuzmite Android aplikacuju ovde...
Preuzmite iOS aplikacuju ovde...


PODELI

POSTAVI KOMENTAR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Niških Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Niških Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Niških Vesti se možete obratiti ovde: web {at} niskevesti {dot} rs

Unesete rezultat (zaštita od spama) *