Kultura

51. rođendan Univerzitetske biblioteke “Nikola Tesla”

Univerzitetska biblioteka “Nikola Tesla” osnovana je 18. maja 1967. godine, a od 1978. godine nosi ime velikog sprskog naučnika Nikole Tesle. Fond biblioteke  pokriva potrebe svih studijskih grupa Univerziteta u Nišu, a poseduje oko 100.000 knjiga i 1.400 naslova časopisa iz svih naučnih oblasti u 80.000 svezaka.

 

Na dan osnivanja biblioteke, danas, 18. maja, sa početkom u 12 časova je svečano otvaranje izložbe pod nazivom “Sloboda nema cenu”.

Izložba publikacija, dokumenata i fotografija posvećena je mnogobrojnim bitkama i borbama za oslobođenje Niša, od otomanskog perioda i bitke na Čegru, preko oslobođenja Niša u Velikom ratu do oslobođenja od fašista u Drugom svetskom ratu.Izložbu će otvoriti prof. dr Dobrica Živković, predsednik UO Univerzitetske biblioteke “Nikola Tesla”.

Specijalni gosti Biblioteke dolaze iz Ambasade Ukrajine u Beogradu, koja će Nišlijama pokloniti vredne knjige na srpskom, engleskom i ukrajinskom jeziku.

Gustav Klimt za “Noć muzeja”

Sutradan, u subotu, 19. maja, od 19 časova, u sklopu manifestacije “Noć muzeja”, otvara se specijalna dokumentarna izložba “Gustav Klimt: preteča moderne” kao centralni događaj obeležavanja važnog jubileja: stogodišnjice od smrti Gustava Klimta, tvorca bečke secesije.

Izložbu Gustav Klimt: preteča moderne realizuju Austrijski kulturni centar u Beogradu, Univerzitetska biblioteka “Nikola Tesla” i UG “Mladi ambasadori” uz podršku kompanije Frikom.

Tokom trajanja izložbe, 25. maja od 18 časova predviđena je i projekcija igranog filma „Klimt“ reditelja Raula Ruiza.

Ulaz je slobodan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com