Stari Niš

Najstarija prošlost Niša: Gvozdeno doba

U prelaznom dobu iz bronzanog u gvozdeno doba (gvozdeno doba I), periodu migracija na celom Balkanu, velikih pomeranja i sukoba plemena, značajni istorijski događaji verovatno nisu obišli ni oblast Pomoravlja.

Arheološki materijal na našem području je nedovoljno poznat, međutim novi arheološki materijal Medijana grupe će doprineti njegovom razjašnjavanju. Ostave metalnih predmeta, koje su karakteristicne za ovaj period, ovde su veoma retke.

Raštrkani pojedinačni nalazi su:

bronzani ukras iz Loznog rasadnika u Nišu
spiralna narukvica nađena kod Bele Palanke
bronzano koplje sa Velike humske čuke kod Niša
bronzani kelt iz Jelasnice i
kalup za kelt iz Medijane.

Nalazi posuda Gava-grupe u Medijani i Gornjoj Toponici ukazuju na prodore stranih elemenata iz karpatskog područja. Ovi nalazi potvrđuju tesne veze praistorijske veze niškog kraja sa mikenskim svetom.

gvozdeno doba 00

Kasnije razdoblje (gvozdeno doba II) obeležava proces definitivnog formiranja prvih poznatih etničkih grupacija na Balkanu: Ilira, Tracana i Dačana. Arheoloski materijal, koji se vezuje za ovaj perid potiče iz različitih nalazišta. To su Vrtište, lokalitet Breg – utrina (grobni prilozi, nakit od bronze, trojna dugmad, probijeni pojasevi, srebrna narukvica, keramicke posude i dr ). Arheoloski materijal iz ovog perioda nađen je i u nalazištima: Donja Trnava kod Niša, Vrtište, Vukmanovo, Krupac, Pasipoljana.

U periodu oznacenom kao gvozdeno doba III (do IV veka p.n.e.), često se uvozilo iz Grcke i drugih razvijenijih oblasti, najčešće je to bio nakit od plemenitog metala, dok su pojedini primerci, rađeni prema grčkim uzorima, verovatno proizvod lokalnih majstora.

Medju malobrojnim pojedinačnim nalazištima treba spomenuti: Jagodin malu, Veliku humsku čuku itd.

gvozdeno doba 01

Poslednja etapa u dugom razvoju praistorijskih kultura (gvozdeno doba IV ) poznata nam je već i po beleskama antickih pisaca (III vek p.n.e.). U ovom razdoblju treba računati pojavu Kelta, nosilaca poznate latinske kulture, treba podvući i prisutnost dačkih elemenata u materijalnoj kulturi: više nalaza dačke keramike, fibule i ogrlice. U simbiozi sa domorodačkim ilirsko–tračkim stanovništvom, nastaje kultura koja će se održati sve do dolaska Rimljana u ove krajeve.

ODLOMAK IZ KNJIGE
Zemlja najlepše patnje”
Milan Novaković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com