Stari Niš

Tursko osvajanje: “Niš, nakostrešeni Zmaj”

Turci su Niš osvojili posle 25 dnevne opsade, To ukazuje da je Niš bio dobro utvrđen grad, uostalom to potvrđoje u pismu i sultan Murat, zapisavši da je “grad Niš čvrsto mesto, koje priličaše nskostrešenom zmaju jednovitnim bodljama”

Niš kao dobro utvrđen grad, navodi se u krstaškim ratovima u XI i XII veku.

U istoriografiji o turskom osvajanju Niša pominje se ovaj izvorni podatak o 25 dnevnoj opsadi ali ga svi vezuju za godinu iz srpskih letopisa 1386, u našim letopisima ovog podatka nema

U drugom pismu, iz grada Konje sultanu Ali beg je bio veoma zadovoljan osvajanjem Niša..

“To je bilo trnuće vrlo sretno i vrlo dragoceno koje mi je vaše blagoizvolilo poslati. Ono je razvedrilo moje srce, oči kao znak svetlosti. Iz njega sam saznao da je osvojen Niš i da se pokorio sin Lazarev. Taj mili glas čini mi se najsavršenije zadovoljstvo”

U trećem pismu upućenom sultanu od kneza Hamida posle zauzeća Niša, između ostalog bilo je zapisano i sledeće

“Jedan deo njih (Srba) uđe u grad Niš pribegavši luksvstvu svakojakom, dok je trajala opsada posle mnogih bitaka oni pokušavaju više noćnih izletanja da zapale muslimanske ubojne sprave. Oni su svaki put bili odbijeni i u sasvim u nered bili obraćani, onda pošalju glasnika da svog đavolskog vojskovođu o tom izveste Ali taj glasnik bude bačen na dno pakla (ubijen). Zatim, jedan deo opkoljenih iskasi milost (predati se), da bi pretekli da Vaše Veličanstvo ne naredi da se pleni i da bi se vojnicima Muslimanskim uzeo zakonit plen. Veličanstvo je već htelo dati trazvenu milost, kad, po sreći, više njegovih poglavara da neprijateljima ponove, zatiskujući, punim zemlje zidove, koji su bili provaljeni i tako opet počinju napadanja. Muslimani navale kao razjareni lavovi i slonovi na različite provaline, rasture onim odarima svoje vreće koje su rupe na zidinama bile zatisnute i ponajposle navale u grad. Tamo potamaniše sabljom proklete uzbunjenike, uzimajući u roblje one koji su pobegli od seče, i goneći pred sobom kao stado ovaca ljude, one natovarene ostatcima njihove imovine. Posle su dali peti deo imovine a među sobom podele ostatak koji je ipak bio veliko blago.

Pomen da su u zidovima srednjevekovne Niške Tvrđave bile načinjene “rupe i provaline” potvrđujući da je Murat upotrebio topove u ovoj višednevnoj opsadi Niša

turci zauzeli nis 01

U odgovoru na pismo Hamidu sultan Murat piše

“Poslanik mi je izrazio zadovoljstvo koje ste osećali kada ste saznali da je pao Niš. Doista ova poslednja pobeda nemože se izjednačavati sa drugom običnom pobedom jer je ona ključ koja če nam otvoriti druge gradove Rumelije”

ODLOMAK IZ KNJIGE
Zemlja najlepše patnje”
Milan Novaković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com