Poreklo hrskave grickalice: Kako je nastao čips

Poreklo hrskave grickalice: Kako je nastao čips

19:35
802
0
Kurir
PODELI

Priča o nastanku omiljene grickalice počinje u restoranu, a glavni akteri su domišljati kuvar i nezadovoljna mušterija.

Običan, deblje rezan, sa raznim ukusima, umočen u sos ili rebrast, čips je omiljena grickalica u najrazličitijim oblicima. I dok stručnjaci upozoravaju da se krompir pripremljen na ovaj način nije zdrav, mnogi teško mogu zamisliti odlazak u bioskop ili gledanje omiljenog televizijskog programa bez čipsa. A evo kako je sve počelo…

Davne 1853. godine, kuvar restorana u Saratoga Springsu u Americi, Džordž Krum dobio je pritužbe mušterije da je krompir koji je poslužen previše debeo. Džordž je zatim isekao tanje kolutove krompira, ali mušterija ni tada nije bila zadovoljna.

Strpljiv kuvar je isekao krompir najtanje što je mogao, ispržio ga u dubokom ulju i poslužio mušteriji. Ovaj krompir nije mogao da se jede viljuškom, već samo prstima, a na iznenađenje kuvara, mušterija je bila oduševljena novim specijalitetom.Ovi krompiri su dobili naziv Saratoga Čips i uskoro su počeli da se pakuju i prodaju i van restorana.

Kada je Laura Skader 1926. godine osmislila kesicu za čips koja je omogućila da proizvod duže ostane svež i hrskav, ova grickalica je postala još popularnija.


Da li znate da Niške Vesti imaju novu Android i iOS aplikaciju?
Preuzmite Android aplikacuju ovde...
Preuzmite iOS aplikacuju ovde...


POSTAVI KOMENTAR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Niških Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Niških Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Niških Vesti se možete obratiti ovde: web {at} niskevesti {dot} rs

Unesete rezultat (zaštita od spama) *