Društvo

NARODNA VEROVANJA NA MARKOVDAN: Evo šta danas treba raditi, a šta ne!

Sveti Marko je slava mnogih porodica u Srbiji, a pada samo dva dana posle Đurđevdana. Evo koji narodni običaji su vezani za današnji dan

Sveti apostol Marko, jedan od četvorice jevandjelista, prvi je mučenik Aleksandrijske crkve.

Skončao je pod mukama u Aleksandriji 68. godine, za vreme cara Nerona, okrutnog progonitelja hrišćana.

U narodu se ovaj praznik svetkuje uvek 8. maja kao zavetina u mnogim naseljima. Markovdan je takođe i krsna slava mnogih srpskih porodica.

 

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

Po narodnom verovanju, ako je na Đurđevan neko dočekao jutro u postelji ili mu je tog dana neko predao san – što je značilo da će tokom cele godine biti dremljiv, a mozda i bolešljiv – taj treba da odspava i na Markovdan, pa će se tako izbaviti od pispanosti i bolesti.

U Leskovačkoj Moravi se smatralo da kukuruz treba početi sa okopavanjem od Markovdana,kada je najbolje i kupus rasadjivati – da bi dobro rodio. U Gornjoj Pčinji se Sveti Marko proslavlja pod nazivom Marko Gradobija, i ništa se nije smelo raditi da ne bi grad pobio sav rod i letinu.

Današnji dan, nazivajući ga Mistrovdanom, naročito su praznovali kovači verujući da bi im miševi izgrizli mehove ako bi tog dana radili.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com