Sport

Freestyle košarka: spoj koncentracije, mašte i brzine (VIDEO)

Strahinja Čaušević bavi se košarkom 14 godina, pa je odlučio da proba nešto potpuno novo na ovim prostorima i za sada je jedini koji se ovom disciplinom bavi. Reč je o freestyle košarci uz muziku, sportu koji je najbliži hip-hopu, ali uz košarkašku loptu.

Nišlije su imale prilike da njegovo umeće vide na manifestacijama „Dođi na amfi“ i „Igre na vodi“, gde su, kako kaže, svi bili oduševljeni jer prvi put vide nešto tako.

Neophodni su koncentracija, mašta i brzina. Ne postoje laki potezi već je za svaki potrebno dosta vežbe. Čak i ono što na prvi pogled deluje lako, zapravo nije. Ovim se bavim jako kratako, godinu i mesec dana ukupno, ali sam prvih pet meseci vežbao da vrtim loptu. Treniram ozbiljno koliko god mi obaveze dozvoljavaju, ali najmanje tri sata dnevno“ objašnjava Strahinja.

Ovaj dvadesetjednogodišnji Nišlija je student Ekonomskog fakulteta, pa mu je jedan od ciljeva za budućnost da diplomira, ali i da „upliva“ u takmičarske vode:

„Postoje turniri koji se organizuju širom Evrope na koje planiram da odem i da se oprobam sa tim vrhunskim freestylerima.“strahinja 1

Druga grana ovog sporta je streetball koji se zasniva na trikovima sa loptom jedan na jedan, a njom se bavi Kikinđanin Nemanja Blažić Tricky, koji je poslužio kao inspiracija Strahinji:

On je nekoliko godina učestvovao na festivalu „Dođi na amfi“ u Nišu. Pošto smo i privatno dobri drugovi, od njega je potekla ideja da se i ja bavim nečim sličnim. Košarka mi je dosadila, a ovo je opuštanje uz muziku… Hvatam neki ritam, pravim akrobacije i zanimljivo mi je, s obzirom na to da sam jedinstven, nema nikoga u Nišu ko se bavi time.“

Smatra da u inostranstvu postoje šanse za zaradu i profesionalno bavljenje ovom disciplinom:

„Imam dosta drugova u inostranstvu koji to rade i stalno sam u kontaktu sa njima. Mogu da kažem da neki i žive od ovoga, imaju sponzore. Ipak, u Srbiji od ovoga ne može da se živi, a za svaki dalji korak neophodan je menadžer,“ dodaje.strahinja 2

Mlađi su fascinirani njegovim umećem sa loptom i stalno mu se javljaju oni koji žele da nauče slično, ali kaže da nije bilo ozbiljnijeg interesovanja jer su svi usmereni na klasičnu košarku.

Nije još dovoljno viđeno na našoj sceni da bi oni mogli da budu dovoljno upućeni da požele da se bave time,“  kazao je Strahinja Niškim Vestima.

http://www.youtube.com/watch?v=HuTN_FmBnvQ

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com