Društvo

Uskoro novi sjaj Letnje pozornice u Tvrđavi

Sanacija Letnje pozornice u Nišu samo je jedna od aktivnosti kojom će se baviti novo operativno telo za revitalizaciju Tvrđave, rekla je Jelena Mitrovski, resorni većnik za kulturu. Kako je istakla, u narednom periodu ulagaće se značajna sredstva u Tvrđavu kako bi u perspektivi bila motor turističkog i ekonomskog razvoja Niša.

Gradsko veće je razrešilo je dužnosti dosadašnjeg predsednika i članove Saveta za revitalizaciju Tvrđave, kako bi se novi operativni tim gotovo na dnevnom nivou bavilo najočuvanijem zdanjem truske vojne arhitekture na srednjem Balkanu, kaže resorni većnik za kulturu, Jelena Mitrovski.

Tvrđava u Nišu je rušena i obnavljana više puta od strane Rimljana preko Vizantinaca, Slovena, Bugara i Srba. Svoj konačni izgled dobila je 1723. godine, kada su je podigli Turci na kraju svoje vladavine ovim prostorima. Izgrađena je na prostoru od preko 22 hektara, sa bedemima koji su dugački 2.100m, zidinama visokim osam i širine tri metra. Od 1979. godine zaštićena je zakonom.

Da bi Tvrđava u Nišu koja u kontinuitetu postoji oko dva milenijuma, bilo još bolje zaštićeno i, u perspektivi, dospelo na listu UNESKO, Zavod za zaštitu spomenika je 2013. godine osmislio plan revitalizacije ovog kulturno-istorijskog dobra.

Jelena Mitrovski„Imamo spremne projekte koji će revitalizovati Tvrđavu. Prvo što će se raditi jeste sanacija Letnje pozornice. Taj projekat finansira Ministarstvom trgovine i turizma sa oko 15 miliona dinara i obuhvata rekonstrukciju sedišta i betonskog dela pozornice“, kaže Mitrovski.

Podsetimo, nedavno su predstavnici Grada Niša potpisali Pismo o namerama sa predstavnicima francuskih gradova Arla i Žironda čime je naš grad jasno izrazio volju da na osnovu primera dobrih praksi iz Francuske jača kapacitete upravljanja kulturno istorijskom baštinom u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com