Društvo

Slavski kolači niških đaka na umetnički način

Slavski kolač je zahtevan pekarski rad. Izrađuje se i od kvasnog i beskvasnog testa i zahteva pored umeća, da osoba koja ga pravi ima jednu umetničku notu. Najkreativniji se takmiče upravo u izradi ovog tradicionalnog proizvoda. Učenici Prehrambeno-hemijske škole u Nišu su veoma uspešni u tome.

Anita Zlatanović, učenica Prehrambeo-hemijske škole u Nišu, obrazovni profil prehrambeni tehničar, pobednik je u kategoriji srednjih škola za izradu slavskog kolača na manifestaciji „11. Pekarski dani“ koji su nedavno održani u Aleksincu.

I dok je Anita svojim umećem osvojila žiri, njen školski drug Dušan Simonović, obrazovni profil pekar, svojim slavskim kolačem je očarao publiku koja je poželela da se baš takav kolač nađe i na njihovoj trpezi kada obeležavaju krsnu slavu.

„Učenici naše škole koriste svaku priliku da prezentuju svoja znanja i veštine, a na ovakvim takmičenjima odmeravaju svoju kreativnost sa konkurencijom i uče nove trendove pekarstva od profesionalaca i starijih kolega. Stručni žiri ovog takmičenja je još jednom potvrdio da je niška Prehrambeno-hemijska škola bogata vrednim đacima, koji su i ovog puta poneli izuzetna priznanja“, kažu profesori ove škole u Nišu.

Svaka nagrada, pa čak i samo pohvala, za ove đake je podstrek da i dalje vredno rade, jer su, kako ističu u ovoj školi, članovi pekarske sekcije koja promoviše pekarstvo u širem smislu sa posebnim kacentom na izradu slavskih kolača.

Prehrambeno hemijska škola 2

Prehrambeno-hemijska škola u Nišu jedna je od srednjoškolskih ustanova u kojoj bi uskoro moglo da zaživi i dualno obrazovanje, mada praksa učenika u pekarskim radionicama već postoji.

Sa druge strane, učešće đaka na mnogobrojnim takmičenjima ili manifestacijama, predstavlja stalnu praktičnu proveru njihvog znanja. Nagrade koje uz to dođu su potvrda da đaci posle diplomiranja mogu bez ustezanja da se priključe iskusnijim kolegama.

„Zanimanje pekar je jedno od zanimanja za koje se može reći da ima budućnost. Učenici po završetku školovanja mogu da rade u privatnim pekarama, ali im se pruža mogućnost da se samozaposle i pokrenu privatni biznis na kome se sve više insistira. Budu li i dalje ovako marljivo radili, učili i „krali zanat“ za njih neće biti problema da sebi posle školovanja obezbede radno mesto“, objašnjavaju u Prehrambeno-hemisjkoj školi u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com