Kultura

“Brod ljubavi” uplovio u niško pristanište

Prva premijera niškog Narodnog pozorišta je spremna, predstava “Brod ljubavi” biće izvedena sutra uveče od 20 sati. Niški ansambl uz gostujuće glumce broji čak osamnaest glumaca, uz impozantnu scenografiju i odlične kostime niška publika će videti ono što se čeka već decenijama – pravu predstavu, kažu niški akteri.

Scena koja mami i odlični kostimi dočaraće svu bedu i sjaj savremenog sveta, kažu niški akteri, ipak informacija koja je odjeknula je da je niški ansambl naporno radio čak dva meseca skoro po čitav dan, nije retko da su se dešavale i povrede tokom proba.

“Bilo je i povreda u toku spremanja predstave ali to je sve u rok službe. Naša predstava je produkt, ali sam ja zadivljena procesom stvaranja. To je ono što smo čekali možda i decenijama, pravi glumački izazov i prava predstava”, rekala je Maja Vuković Cvetković koja tumači lik Nine.

233

Foto: Narodno pozorište Niš

Tek juče na probi reditelj je bio zadovoljan onim što je urađeno u prethodnih dva meseca. Drama koju je napisao Nebojša Romčević uobličio je makedonski reditelj i kaže da je „Brod ljubavi“ za njega izazov i zadovoljstvo. 

“Predstava nosi tugu, jer se prožima ono što želimo i ono što nismo postigli, žal za nečim. Ja sam prezadovoljan radom sa niškim ansamblom i zahvalan sam rukovodstvu Narodnog pozorišta koje me je izdržalo i istrpelo dva meseca po 24 sata”, kaže kroz smeh Angelčo Ilijevski.

191Putnici ovog niškog broda su, „svinje sa Istoka“ i „govna sa Zapada“, pečalbari iz istočnoevropskih zemalja u potrazi za novcem i ugodnijim životom. Tu su i srednjeklasni Evropejci u potrazi za zabavom.

“Predstava se bavi problemima kroz male ljude, koji se gube u velikom svetu. Brod kao metafora sveta nudi glamur, sjaj, sreću, ljubav, sve ono što nam nedostaje. A u stvari, sve je to lažna slika u koju očajnički verujemo”, dodaje reditelj.

Ovo nije prva saradnja makedonskog reditelja i niškog teatra. Iza njega je i ostvarenje “Gde je nestao Harms.

Angelčo Ilievski, mladi makedonski reditelj, diplomirao je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju, u klasi red. prof. Slobodana Unkovskog i vanr. prof. Zlatka Slavenskog. Matično pozorište u kome radi kao reditelj je Narodni teatar u Bitolju. Učestvovao je na mnogim radionicama u domovini i inostranstvu. Negova predstava “Sejač na deca” osvojila je gran pri za najbolju predstavu na dva festivala, a Ilievski je dobitnik nagrade za najbolju režiju. Na nekoliko festivala u Makedoniji i inostranstvu glumci iz njegovih predstava osvojili su nagrade i priznanja.

Za koreografiju koja je namučila glumce zadužen je bio Nebojša Gromilić, za odličnu scenografiju zadužen Valentin Svetozarev a zanimljive kostime uradila je Marija Papučevska.

15007960 10202358360916496 877242379 oIGRAJU
Šef – Marjan Todorović

SVINjE SA ISTOKA:
Nina – Maja Vukojević Cvetković
Jana – Maja Banković
Saša – Jelisaveta Karadžić
Jacek – Danilo Petrović
Vasile – Miloš Cvetković

GOVNA SA ZAPADA:
Horst (Trgovac) – Aleksandar Mihailović
Noa (Pisac) – Dušan Matejić
Izdavač – Bojan Veljović
Marijana – Sanja Krstović
Karl – Dejan Cicmilović
Hana – Snežana Petrović
Gerda – Jasminka Hodžić
Elke – Evgenija Stanković
Jorgos – Marko Pavlović
Mladić – Stefan Mladenović
Teča – Dragoslav Savić
Marija – Ivona Stojkov

Premijera predstave “Brod ljubavi” biće izvedena sutra uveče od 20 sati a prva repriza biće izvedena u subotu 12. novembra od 20 sati. Karta za prvu reprizu košta 500 dinara.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com