Društvo

SREĆNA SLAVA: Mitrovdanak, hajdučki rastanak

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog Dimitrija, koji je poreklom bio Grk iz Soluna. Mitrovdan, kako ga najčešće Srbi zovu, jedna je od većih srpskih slava, a ovaj dan se smatra i nezvaničnim početkom zime.

Sveti Dimitrije je zaštitnik Soluna, a Rusi ga smatraju zaštitnikom Sibira. Dimitrijev otac bio je vojvoda Solunski, a on je titulu vojvode nasledio posle očeve smrti.

Po predanju, Sveti Dimitrije je svo svoje bogatstvo podelio siromašnima. Njegove mošti nalaze se u Solunu, gde je i rođen. Predanje još kaže da je nakon što je sahranjen, iz njegovog tela poteklo miro koje je lečilo bolesne.

Mitrovdan se u Srbiji smatra i danom kada su se hajduci rastajali, jer se bližila zima. Otuda izreka, Mitrovdanak – hajdučki rastanak, Đurđevdanak- hajdučki sastanak.

Po tome kakvo je vreme na Mitrovdan, verovalo se da će biti sledeće leto. Mitrovdan se svetkuje i kao bećarski praznik i ovčarski dan, jer su se na ovaj dan isplaćivali bećari – čuvari stoke.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com