Društvo

PETICIJA protiv migranata u Divljani

Odluka da se odmaralište “Ďivljana” kod Bele Palanke privremeno stavi na raspolaganje migrantima izazvala je burnu reakciju javnosti, posebno meštana sela koje se nalazi u blizini odmarališta. Oni tvrde da će broj migranata biti veći od broja starosedelaca i boje se za svoj opstanak. Petog novembra pokrenuta je i peticija u kojoj se traži poništenje ove odluke.

Odmaralište “Divljana” nalazi se u predivnoj prirodi, na obroncima Suve planine, a pored istoimenog sela i manastira Sveti Dimitrije.

Decenijama je bilo škola u prirodi niških đaka, ali se godinama nije ulagalo u održavanje objekta, pa je vremenom postao neuslovan. Radnici su ostajali bez posla, veoma često protestovali jer su im zarade kasnile i više od godinu dana. Od početka ove godine objekat je sredstvima grada i donatora renoviran, čak je bilo i povremenih dolazaka đaka iz niških škola, ali se ništa značajno nije promenilo.

Nedavno je na predlog Komesarijata za izbeglice Srbije, Niš odlučio da ovaj objekat privremeno stavi u funkciju prihvatnog centra za smešaj izbeglica. Dogovor između grada i komesarijata postignut je po rešenju Vlade Srbije, koja je “pitanje migranata u našoj zemlji ocenila priroritetnim.”

Po ovoj odluci, u odmaralaštu bi u sledećih godinu dana trebalo da boravi 220 migranata. Kada će se tačno oni “useliti” nije poznato, ali se očekuje da dolazak zime ubrza njihov dolazak. Po tom dogovoru, komesarijat bi obezbeđivao finansijka sredstva, a zaposleni u odmaralištu bili bi zaduženi za pripremu hrane i održavanje higijene u objektu.

Peticija je pokrenuta preko Facebooka 5. novembra, a pokretač je potpisan kao Saša. Do sada ima oko 700 potpisnika.

Tekst peticije

NE DOZVOLIMO DA NAM ODMARALIŠTE PRETVORE U STECIŠTE ZA MIGRANTE, UMESTO DA SVOJU DECU ŠALJEMO U ZDRAVU PRIRODU I DA NAM TROŠKOVI REKREATIVNE NASTAVE BUDU MINIMALNI, MI ĆEMO DOZVOLITI DA POSTOJEĆE KAPACITETE UNIŠTE MIGRANTI.

KO ĆE BRINUTI O BEZBEDNOSTI MALOBROJNOG STANOVNIŠTVA SELA DIVLJANA, KAO I O SVEŠTENSTVU I SAMOM MANASTIRU SVETI DIMITRIJE KOJI JE STAR SKORO 1600 GODINA. BROJ MIGRANATA ĆE BITI VEĆI OD SVIH NJIH ZAJEDNO. ZNAM DA SE SVE U OVOJ DRŽAVI PRODAJE, ALI OVO NE SMEMO DOZVOLITI…

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com