Ekonomija

Najveće šanse da stvore nova radna mesta u Nišu su mala preduzeća

Dok se Srbija i dalje suočava sa visokom stopom nezaposlenosti mladih (43,3 odsto) i izazovima na polju ekonomskog razvoja, najnovija istraživanja Beogradskog fonda za političku izuzetnost, pozivaju Grad Niš, preduzetnike i organizacije civilnog društva da pronađu mehanizme za kreiranje novih radnih mesta. Jedan od načina je da se što pre formira multisektorsko radno telo pri Gradu Nišu koje bi sistemski, u saradnji sa javnim, i poslovnim sektorom, kao i sa organizacijama civilnog društva, promovisalo i implementiralo nove ideje i primere dobre prakse omladinske politike na lokalnom nivou.

Ključne preporuke za unapređenje zapošljavanje mladih je da podaci o otvaranju i zatvaranju radnih mesta budu dostupni, jer su ti podaci važni za donosioce odluka na osnovu kojih mogu da zaključe koje su realne potrebe na tržištu rada.

Preduzetništvo je prepoznato kao glavni motor za razvoj, ali trenutni programi i mere za podsticaj preduzetništva nisu adekvatni za mlade i fokus je previše usmeren na zapošljavanje a premalo na otvaranje radnih mesta.

„Izvore kreiranja novih radnih mesta treba tražiti u lokalnoj privredi i to u mikro i malim preduzećima, jer čine 90 odsto lokalne ekonomije, a ne u velikim sistemima. Efekat smanjenja nezaposlenosti mladih bi bio bolji“, kaže konsultant na projektu, Aleksandra Vladisavljević.

Ovo je zaključak dvogodišnjeg projekta koji je u Nišu, Vranju, Leskovcu, Mitrovici, Peći i Prizrenu realizovao Beogradski fond za političku izuzetnost uz podršku Evropske unije, Balkanskog fonda za demokratiju i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije.

„Ono što je svima zajedničko u šest gradova i opština je to što su svi spremni da rade na kreiranju novih radnih mesta“, kaže Đorđe Popović ispred Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

U većini razvijenih evropskih država mala preduzeća su motori razvoja privrede. Naša država se, međutim, ne trudi da stimuliše mali biznis. Postoji podrška za start up biznise, ali ne i za razvoj već postojećih malih preduzeća (a koja zapošljavaju i po 10 radnika).

Prema podacima Uprave za privredu na teritoriji Grada Niša posluje 2.866 privrednih društava i 7.564 preduzetnika (januar 2015.)

Opšta stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji iznosi 43,3 odsto. Gotovo 25 odsto mladih, odnosno 129 hiljada njih radi na „crno“, od toga čak 13 hiljada na jugu naše zemlje, pokazuju podaci poslednjih istraživanja.

Zabrinjavajuće je i da je identifikovano 20 odsto mladih starosti od 15 do 24 godine koji se niti obrazuje, niti radi, niti je na nekoj praktičnoj obuci. (tzv. NEET grupa mladih – Not in Education, Employment, or Training).

„Sve preporuke unapređenja zapošljavanja mladih zavise od multisektorske saradnje kako bi zajednički rešili ili ublažili problem nezaposlenosti u Nišu. Formiranjem jednog multisektorskog radnog tela pri Grad u Nišu bi svakako pomoglo u implementiranju novih ideja omladinske politike na lokalnom nivou“, kaže Milan Stefanović iz Centra za razvoj građanskog društva Protecta.

Skup u MCN

Predstavnici Grada Niša podržavaju ovakvu inicijativu.

„Sve resurse koje imamo moramo da unapredimo. Formiranje radnog tela je dobra ideja ali mora da se osmisli način da takvo telo bude održivo i da ne radi samo jedan određenski period. Grad Niš ima dosta programa za rad sa mladima na godišnjem nivou, ali smo primetili da se uvek prijavljuju jedni te isti ljudi i da su za te porgrame zainteresovani oni mladi koji su dobro informisani. NEET grupa mladih bi trebalo bolje da se sagleda i da sazanmo koliko je mladih u Nišu koji niti radi, niti se obrazuje, niti su na nekoj praktičnoj obuci, kako bi kreirali programe za njih“, istakla je Ivana Todorović z Uprave za omladinu i sport.

Sve preporuke o zapošljavanju mladih putem socijalnih partnerstava i saradnje u lokalnim zajednicima biće dostavljeni donosiocima odluka.

logo zaposljavanje

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com