Društvo

Subvencije za zapošljavanje žrtava nasilja u porodici

Nacionalna služba za zapošljavanje će od sledeće godine davati subvencije za zapošljavanje osoba žrtava nasilja i trgovine ljudima kako bi postale ekonomski nezavisne i kako ne bi morale, nakon izlaska iz sigurnih kuća, da se vraćaju nasilniku. Ovu vrstu pomoći žrtvama nasilja najavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin. Više od 50 odsto žena se vraća nasilnicima, jer su nezaposlene i ne mogu da obezbede sebi egzistenciju, kažu u Sigurnoj kući u Nišu i ocenjuju da je ovakav potez države vrlo važan i konkretan način pomaganja žrtvama porodičnog nasilja.

Sigurna kuća u Nišu, u proteklih pet godina pružila je utočište ženama i deci sa čitavog područja jugoistočne Srbije, a među štićenicama je sve više žena starijih od 60 godina koje trpe nasilje od svoje dece. Trenutno u Sigurnoj kući u Nišu boravi osam žena i osmoro dece.

Sonja Šćekić„Ono što je zajedničko svim ženama koje utočište potraže u Sigurnoj kući je ekonomska zavisnost od nasilnika. Najveći broj njih trpi fizičko ili psihičko nasilje u proseku 10 godina, jer su uglavnom ekonomski zavisne od partnera zlostavljača. Čak oko 90 žena je nezaposleno. Ekonomska zavisnost je glavni razlog što se veliki broj žena po izlasku iz Sigurne kuće vraća nasilniku. Ujedno smatraju da neće imati snage da se izbore i nastave život sa svojom decom, tako da u Sigurnoj kući imamo programe kojima obučavamo žene da traže posao i podstičemo njihove potencijale, ali najava ministra Vulina da će žrtve porodičnog nasilja dobijati subvencije za zapošljavanje od sledeće godine je dobra vest, jer je u pitanju konkretna pomoć ženama porodičnog nasilja“, kaže direktorka Sigurne kuće, Sonja Šćekić.

Sigurna kuća u Nišu za pet godina postojanja prihvatila je 550 žena sa decom, stim da je u ovoj godini broj žena koje su potražile pomoć za prvih sedam meseci, dostigao prošlogodinji. To znači da je 2015. godine na smeštaju u niškoj Sigurnoj kući bilo 47 žena i 39 dece, a do sada u ovoj godini 57 žena i 54 dece.

Zabrinjavajući podatak je što je u Srbiji od početka godine u porodičnom nasilju ubijeno 25 žena i tri devojčice. Zbog svih žrtava počelo je potpisivanje peticije da se 18. maj proglasi za Dan sećanja na žene žrtve porodičnog nasilja.

Datum 18. maj je izabran kao dan sećanja na sedam žena koje su ubijene u roku od 72 sata, 16, 17. i 18. maja 2015. godine. Ubili su ih ili partneri ili drugi muški članovi porodice. Prve potpise podrške dale su članice i članovi porodica ubijenih žena.

Svi koji žele da podrže peticiju potpisom to će moći da učine u organizacijama članicama Mreže Žene protiv nasilja u 18 gradova i opština u Srbiji.

Poslednji slučajevi porodičnog nasilja u kojima je sin ubio majku sekrom ili kada je u Paraćinu muž ubio svoju suprugu, a zatim bacio sa terase, a onda dete primorao da gleda kako njegova majka umire više ne sme da se dešavaju, ocenjuju svi koji se bave ovim velikim problemom.

„Situacija je alarmantna i više moramo da radimo na prevenciji. Svi građani bi trebalo da uzmu učešće u tome, odnosno da prijavljuju nasilnike. Poslednji stravični događaji porodičnog nasilja govore da je većina komšija i njihovih poznanika bila upoznata da se „nešto dešava“. Nasilnici nisu vlasnici nečijih života“, dodaje Sonja Šćekić.

Važna poruka za sve koji trpe porodično nasilje jeste da ga prvo prepoznaju i da se ne plaše odluke da ga prijave, odnosno da se odupru, kaže direktorka Šćekić, napominjući da su prve adrese policija ili Centar za socijalni rad.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com