Ekonomija

Gradskim lokalima u Kalči od sada „diriguje“ Udruženje vlasnika lokala

Udruženje vlasnika lokala tržno-poslovnog centra „Kalča“ ubuduće će upravljati lokalima Grada Niša, a koji je vlasnik 1700 metara kvadratnih u Kalči. Trenutno nije izdato 5 odsto gradskih lokala u ovom tržnom centru, kažu u Upravi za imovinu i inspekcijske poslove.

Na osnovu rešenja Osnovnog suda u Nišu, ovo udruženje je maja ove godine dobilo ovlašćenje da organizuje poslove upravljanja, raspolaganja, korišćenja, održavanja i obezbeđivanja objekta, iako prvobitna odluka Grada Niša nije davala takvu mogućnost udruženjima.

„Uz prinudnu meru Osnovnog suda izvršili smo promenu odluke jer moramo da se pridružimo ovom načinu regulisanja i upravljanja lokalima u Kalči“, rekao je na sednici Gradskog veća u obrazloženju o dopuni odluke o pribavljanju, raspolaganju i upravljanja stvarima u javnoj svojini Grada Niša, načelnik Uprave za imovinu i inspekcijske poslove, Ljubiša Janić.

Od ukupno 458 lokala Udruženje vlasnika lokala TPC Kalča ima 308 lokala, a po osnovu površine članovi Udruženja raspolažu sa 63,3% procenata učešća u površini objekta. Ukupna površina Kalče je oko 30.000 m2.

Janić nije mogao da precizira kolika su komunalna dugovanja lokala, ali je istakao da problemi u funkcionisanju Kalče postoje još od 1991. godine, kao i da ovaj tržno-poslovni centar poseduje građevinsku, ali ne i upotrebnu dozvolu.

TC Kalča

„Problemi su se nagomilali, naročito u periodu kada niko nije plaćao zajedničku struju, vodu, čišćenje, obezbeđenje. To mora neko da plati. Preko Udruženja vlasnika lokala u Kalči uvešće se red kako bi se tržni centar održavao kako treba. Prema ugovorima koje imamo sa zakupcima lokala nalažu im se obaveza da zaključuju sporazume sa javnim preduzećima i elektrodistribucijom o plaćanju. Vodimo evidenciju za svaki lokal posebno i onaj ko ne plaća dobija otkaz ugovora o zakupu, odnosno o korišćenju ukoliko se redovno ne plaćaju komunalije, kao i zakupnina od tri meseca. Samo pet odsto lokala nije trenutno izdato“, dodao je Janić.

Načelnik Uprave za imovinske i inspekcijske poslove napominje da Grad raspolaže i sa 307 metara kvadratnih u TC „Gorča“ u Obrenovićevoj ulici i da je svih pet lokala izdato u zakup.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com