Društvo

USKORO: Ulazak u vrtiće samo uz kartice

Svi koji su jutros doveli decu u vrtić “Bambi” na Bulevaru Nemanjića izašli su sa uplaticama na iznos od 220 dinara koji će im, po uplati, omogućiti da dobiju elektronsku karticu za otključavanje ulaznih vrata. Na ovaj način, predškolaska ustanova “Pčelica” želi da podigne nivo bezbednosti i omogući bolju evidenciju dece. Mišljenja roditelja o uvođenju ove novine su podeljena.

Mame, tate, bake i deke koji ujutru dovode decu u niške vrtiće ubuduće će morati da imaju kartice koje će im omogućiti ulazak u prostorije vrtića, a isto važi i za izlazak. Kartica, za koju do petka treba da uplate 220 dinara, biće vlasništvo Predškolske ustanove “Pčelica”, što znači da se vraća kad dete prestane da ide u vrtić.

Većina roditelja sa kojima su Niške Vesti jutros razgovarale, platiće ovaj iznos, mada im nije najjasnije šta zapravo plaćaju.

Dušan koji je u vrtić doveo petogodišnjeg sina kaže da ne vidi na koji će se način povećati bezbednost njegovog deteta, osim što će se vaspitačima olakšati kontrola.

Konfuziju izaziva činjenica da li iznosom od 220 dinara plaćaju samo jednu karticu, ili mogu da imaju i više.ulayak u vrtic

Dete ne dovodi i ne uzima uvek isti roditelj. Ako dobijemo samo jednu karaticu, da li to znači da treba da se jurimo po gradu kod koga je kartica? Meni, na primer, treba četiri kartice, jer nas četvoro dolazi po dete,” kazala je jedna majka.

Ima i onih koji misle da je ovo još jedan način da se “roditeljima uzmu pare”, a da će se po sistemu “srpska posla”, posle nekoliko dana sve pokvariti.

Stanislava Mincić, majka petogodošinjeg Georgija, pak, misli da je ovo dobar potez “Pčelice” i da će se bezbednost dece podići na viši nivo.

“Mislim da je odlično što će u vrtić moći da uđu samo oni koji imaju kartice. I do sada su postojali spiskovi sa imenima odgovornih osoba za svako dete, ovako je sve jednostavnije,” kazala je ova majka Niškim Vestima.

Iako roditelji imaju rok do kada treba da uplate iznose za identifikacione kartice, još uvek ne znaju kada će ih i dobiti.

Inače, jedan od beogradskih vrtića “Mrvica” je još 2013. godine dobio identifikacione kartice i to je bio pilot projekat koji je finansirao Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu Beograda. Njihova iskustva su bila pozitivna. Osim što je na taj način povećana bezbednost dece, jer u vrtić mogu ući samo osobe koje imaju karticu, on je zaposlenima omogućio da u svakom trenutku imaju precizne podatke o broju prisutne dece u vrtiću.vrtic total

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com