Kultura

Veče izvorne tradicije“ napunilo Oficirski dom

Veče tradicije ili veče izvornog stvaralaštva, održano je prvi put u Nišu. Organizator je ANIP Mozaik iz Niša uz podršku Kancelarije za mlade. Do sada ovako nešto nije viđeno u Nišu, a ansambl Mozaik iako najmlađi u gradu najviše radi na širenju tradicije i očuvanju folklora, kažu organizatori.

Publika je mogla da vidi modnu reviju narodnih nošnji iz svih krajeva Srbije i regiona. Do sada nisu viđene na jednom mestu i u pitanju su isključivo originali. Bilo je tu nošnji iz Jasenice, okoline Beograda, Pčinjskog okruga, Gnjilana, Bosilegradskog krajišta, Goranaca, Kobašnice i naravno niškog kraja. Modeli su stari i po nekoliko decenija, ističe Marjan Zdravković predsednik i umetnički direktor ANIP Mozaik.

Publika je mogla da vidi i stare instrumente- gajde, kavale i frule. Predstavila se i muška pevačka grupa Đoka Pavlović iz Beograda koju čine etnomuzikolozi po struci. Ženska pevačka družina iz Zaplanja se takođe predstavila publici i one su pravi čuvari tradicije jer imaju po 80 godina“, dadaje Zdravković.

Šef kancelarije za mlade Stevan Živković izrazio je zadovoljstvo što je koncertu priusustvovao veliki broj mladih i očekuje da će od nardne godine to postati tradicija, ali i da će ubuduće finansijski pomagati manifestaciju. Jedna od ideja koju zagovara je da bi mogla sva kulturno umetnička društva da se okupe na jednom mestu tokom jedne večeri i pokažu šta znaju i umeju, rekao je on.

„Veoma je važno da mladi u Nišu imaju kontakt sa tradicijom. Niš je grad istorije i tradicije i ovakva manifestacija sa ovakvom raznovršnošću treba da bude podržana od strane Kancelarije za mlade. Mladi se danas susreću sa svim i svačim, a ne sa tradicijom, onim što je izvorno odakle su i naši preci i ne sme da se izgubi“, kaže Živković.

Manifestacije poput ove biće tradicionalne, a  sinoć se u Oficirskom domu predstavilo oko 150 učesnika. Svirao je narodni ansambl pod upravom Milana Nikodijevića, vokalni solista Mina Milićević i vokalne grupe Niške devojke i Arije iz Niša.

[foldergallery folder=”images/galleries/vece-izvorne-tradicije”]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com