Društvo

Jovica Vasić: Biće krivičnih prijava

Osam dana nakon okončanja štrajka glađu, niški novinar Jovica Vasić kaže da je zadovoljan razvojem situacije. Sa predstavnicima nacionalnih novinarskih udruženja čuje se skoro svakog dana, a ubrzo će biti podnete krivične prijave protiv vlasnika Narodnih novina Vitka Radomirovića i Grada Niša. Razlog – nenamensko trošenje para iz projekata koje je Grad finansirao u 2015. godini.

Jovica Vasić koji je pre osam dana prekinuo štrajk glađu, kaže da se i fizički i psihički vraća „u normalu“. Na štrajk glađu se odlučio zbog očajnog statusa novinara nakon privatizacije lokalnog lista „Narodne novine“ u kome je radio pune 22 godine. Zahtevao je da institucije sistema počnu da rade svoj posao i ispitaju poslovanje niških medija čiji je vlasnik Radomirović. Na nepravilnosti je, kaže, bez ikakvog efekta ukazivao skoro 10 godina.

Zadovoljan je ishodom svog protesta, jer nacionalna novinarska udruženja koja su listom stala iza njegovih zahteva, rade ono što su se dogovorili. Sa Vukašinom Obradovićem (NUNS) i Ninom Brajovićem (UNS) čuje se skoro svakodnevno, a u najavi je i podnešenje krivičnih prijava.

„Jedna će biti protiv vlasnika „Narodnih novina“ Radomirovića zbog nenamenskog trošenja para iz projekata, o čemu postoji izveštaj niškog Lokalnog antikorpucijskog foruma. Krivična prijava će biti podneta i protiv Grada, jer su i oni to znali, a nisu učinili ništa da odbrane budžetske pare koje su vlasništvo svih građana Niša,“tvrdi Vasić.iyvestaj

Vasić je dodao da će krivične prijave podneti sva relevantna novinarska udruženja koja su ga i podržala za vreme štrajka – NUNS, UNS, SINOS, Slavko Čuruvija fondacija i drugi.

Kaže i da se oseća bezbednim, što je bio njegov prvi uslov da prekine štrajk glađu. Bezbednost mu je garantovao prvi čovek niške policije, načelnik Ninoslav Mitić

Policija me obilazi, a proveravaju i telefonom, tako da i sa te strane mogu da kažem da sam zadovoljan i da je sve u redu“ kazao je Niškim Vestima.

Novinar nije uzimao hranu sedamnaest dana, deset dana u štrajku i nedelju dana kod kuće, pripremajući se za izlazak na ulicu. Kaže da mu to nije bio veliki problem, ali jesu bolovi u stopalima i kičmi zbog dugotrajnog stajanja ispred zgrade niške Policijske uprave.

On se neće vraćati u Narodne novine, a rešenje o prestanku radnog odnosa još nije dobio. Za vreme dok ne nađe novi posao, pomoć će dobijati od novinarskih udruženja koja su očigledno rešila da zajednički krenu u borbu za zaštitu prava srpskih novinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com