Društvo

Uskoro PREDAH RODITELJSTVA u Ustanovi Mara

Centar „Mara“ širi svoje kapacitete za 15 štićenika koji će moći da borave u ovoj ustanovi 24 časa u okviru usluge „Predah od roditeljstva“. Radovi na izgradnji novog objekta od 300m2 biće gotovi do početka sledeće godine, kaže direktor ove ustanove za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, Miloš Ranđelović.

Ustanova “Mara” se već 20 godina bori sa istim problemom, a to je nemogućnost pružanja usluga svima kojima su one neophodne. U ovoj ustanovi i dalje postoje liste čekanja, a razlog je pre svega taj što nemaju dovoljno kapaciteta.

„Izgradnjom novog objekta od 300m2, koji će biti spojen hodnikom sa već postojećim prostorijama, stvorićemo uslove za boravak 15 novih štićenika u našoj ustanovi. Istovremeno, omogućićemo uslugu „Predah od roditeljstva“ koja podrazumeva da dete može da provode 24 časa u našoj ustanovi“, kaže direktor Ustanove „Mara“, Miloš Ranđelović.

Grad Niš odobrio je sredstva za ove namene, tako da će, čim se nove prostorije završe, roditelji moći da ostave svoju decu tokom godine najviše 20 dana zaredom, a ukupno 45 dana godišnje.

Radovi

Radove u Ustanovi “Mara” obišli su gradonačelnik Niša i većnik Branislav Kačar

Na taj način povećaće se funkcionalnost porodica i prevenirati sagorevanje snaga i smeštaja deteta u inistituciju, dodaje Ranđelović.

„Drago nam je što ćemo pored psihosocijalne podrške roditeljima uvesti i ovu uslugu, jer se često dešavalo da staratelji dece ometene u razvoju zbog obaveza prema svojoj deci ne mogu da „predahnu“ odnosno da se posvete neodložnim poslovima ili da odu na lečenje. Nedavno smo imali situaciju da je otac udavao ćerku i da nije mogao da prisustvuje venčanju“, objašnjava Ranđelović.

O detljima boravka u Ustanovi „Mara“ biće definisan pravlinik kada novi objekat bude gotov, kaže Ranđelović, ali dodaje da će „Predah od roditeljstva“ biti trajna usluga ustanove.

Podsetimo, pored ove usluge postoji i „produženi boravak“ koja roditeljima daje mogućnost da decu u „Maru“ dovode i vikendom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com