Ekonomija

Zdravković: Struktura nezaposlenih je investicioni potencijal Niša

Niš je odlična investiciona destinacija, rekao je na beogradskom panelu o investicionim potencijalima lokalnih samouprava, član Gradskog veća, Mihajlo Zdravković. U okviru ovog foruma koji okuplja 600 učesnika iz 20 zemalja, Zdravković je poručio i da se na nezaposlenost Nišlija ne mora gledati kao na manu, jer je struktura nezaposlenih upravo prednost i investicioni potencijal Niša.

Na ovom dvodnevnom forumu u Beogradu razmatraju se mogućnosti unapređenja privrednog ambijenta i preduzetništva i predstavljaju uspešni primeri domaćih i stranih investicija u Srbiji.

Prvog dana „Beogradskih investicionih dana“ ocenjeno je da su dobra geografska pozicija i prirodni potencijali glavni razlozi zbog kojih Niš, ali i Novi Sad, Novi Pazar i Obrenovac mogu biti interesantni investitorima.

Investicioni forum „Beogradski investicioni dani“ predstavlja jedinstvenu poslovnu platformu za privrednu saradnju, koja je okupila predstavnike diplomatskog kora, ministarstava, investitora, međunarodnih finansijskih institucija, banaka, stranih i domaćih kompanija, fondova, privrednih komora, gradova, regija i klastera jugoistočne, centralne i zapadne Evrope, Rusije, zemalja Kaspijskog basena, Kine i Bliskog istoka.

O potencijalima za investicije u naš grad govorio je član Gradskog veća zadužen za privredu, Mihajlo Zdravković.

Kako je istakao, Niš je odlična inevsticiona destinacija iz brojnih razloga, među kojima su to što se nalazi na najvažnijoj raskrsnici puteva, ima snažan univerzitet, Klinički centar i jedini aerodrom pored beogradskog, sa koga redovne letove imaju niskotarifne kompanije Rajan er i Viz er.

On je dodao da završetak autoputa prema Skoplju i Sofiji, kao i najavljena izgradnja autoputa do Drača preko Prištine, daju strateški najbolju poziciju Nišu.

Govoreći o nezaposlenoti Nišlija, Zdravković je kazao da je nezaposlenost u Nišu smanjena, sa 36.000 na ispod 30.000 i naveo da je među njima 11.000 sa završenom srednjom školom i 4.500 fakultetski obrazovanih ljudi, koje bi investitori mogli da zaposle.

Poseban interes za investiranje u Srbiju postoji u oblastima infrastrukture, obnovljivih izvora energije (energetika i ekologija), poljoprivrede, informacionih tehnologija, nekretnina i turizma, koje su i centralne teme foruma.

„To je mana, ali može da bude i prednost grada, jer je ta struktura nezaposlenih investicioni potencijal”, rekao je Zdravković.

Potencijali za buduće investicije su elektronika, mašinska, automobilska, IT industrija, turizam, kao i pehrambena i tekstilna industrija, turizam, naveo je u Beogradu pred potenicijalnim investitorima, niški većnik resorno zadužen za privredu, Mihajlo Zdravković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com