Kultura

RITAM GRADA: Počinje 42

Niške muzičke svečanosti – NIMUS, počinje 26. oktobra i trajaće do 10. novembra. Ljubiteljima klasične muzike u sali niškog Simfonijskog orkestra predstaviće se domaći i strani umetnici, a predviđeno je devet koncerata. Slogan ovogodišnjeg, 42. NIMUS-a je „Ritam grada.“

42. NIMUS, u sredu 26. oktobra u 20 sati, otvoriće niški simfoničari, a kao solista nastupiće poznata pijanistkinja Rita Kinka. Dirigent je holandski umetnik, Jozef Suilen, kome je ovo drugi boravak u Nišu.

Niški muzičari vole da sarađuju sa Suilenom, duple probe su počele u subotu, vrlo su intenzivne i sve se odvija po planu. Ljubiteljima klasične muzike posebno preporučujem Rahmanjinov 3. koncert u d-molu, jer je to premijerno izvođenje u Nišu”, kazala je Niškim Vestima direktorka Simfonijskog orkestra Vesna Bratić.Рita Кinka klavir 26.10

Na otvaranju NIMUS-a, publika će moći da čuje i Verdijevu uvertiru za operu “Moć sudbine”, Dvoržakove “Slovenske igre” i Bizeovu svitu “Arležijanku”.

Svi koncerti, a biće ih ukupno devet, održavaju se u sali niškog Simfonijskog orkestra, osim zatvaranja 10. novembra, koje će biti održano u klubu Doma Vojske Srbije.

Za samo zatvaranje pripremili smo iznenađenje. Na programu će biti dela popularne muzike, filmska i etno muzika. Preporučujem koncert za dva buzukija grčkog kompozitora, koji će biti prisutan u Domu Vojske Srbije”, najavila je Bratić.

Dirigent na ovom koncertu je Saša Nikolovski iz Makedonije, a buzuki sviraju grčki solisti Vangelis Trigas i Nikos Katsikis.

Svi koncerti počinju u 20 sati, karte se mogu kupiti na blagajni niškog Simfonijskog orkestra i Niškog kulturnog centra. Pokrovitelj manifestacije je grad Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com